SEDAŞ Dağıtım Direktörü Dr. Ersan Şentürk, tüketicileri kompanzasyon konusunda bilgilendirmek için yaptığı açıklamada konut, villa ve mesken türündeki elektrik kullanım yerlerinde sözleşme gücüne uygun sayaç takıldığını ve reaktif enerji tüketimine ait ceza uygulanmadığını belirterek; “İşletmelerde ise sözleşme gücü 9 kW sonrası için aktif ve reaktif enerji tüketimini ölçen kombi elektrik sayacı kullanılmaktadır” dedi. Kompanzasyon yaptırmayan işletmelerin elektrik perakende satış şirketlerine cezalı ödeme yapmak durumunda kaldıklarını belirten Şentürk, işletmelerin kompanzasyon sistemi kurmak ve takibi konusunda yetkili elektrikçilerden ve Serbest Müşavir Mühendislik Firmalarından destek ve danışmanlık hizmeti alabileceklerini söyledi.

Kompanzasyon sistemi zorunlu tutuyor

Dr. Ersan Şentürk; “İşletmelerde sözleşme gücü 9 kW sonrası için kompanzasyon sistemini zorunlu tutar. Sözleşme gücü 9 kW – 29,9 kW arası %33 endüktif sınırı, %20 kapasitif sınırı aştığı zaman ceza uygulanır. Yine işletmelerde kademeli olarak, sözleşme gücü 30 kW üstü %20 endüktif sınır, %15 kapasitif sınırı aştığı zaman ceza uygulanır. Bu cezai durumların önlenmesi için ise işletmelerin kompanzasyon sistemi kurmaları gerekmektedir” dedi. SEDAŞ’ın sadece yatırım, aydınlatma, kayıp kaçak mücadelesi, arıza bakım ve sayaç okuma faaliyetini gerçekleştirdiğini hatırlatan Şentürk, fatura tahsilatı ve ödeme noktaları ile ilgisinin bulunmadığını ayrıca belirtti.

Kompanzasyon sistemi düzenli olarak kontrol edilmeli

İşletme niteliğindeki kullanıcıların elektrik faturalarındaki cezalı ödemelerin bazen farkına varmadığını ifade eden Şentürk, aktif elektrik tüketim harcaması sanılarak reaktif kullanımdan dolayı fazla fatura tutarları ödeyebildiklerini ve 'yüksek fatura bedeli geliyor' diye şikayetçi olabildiklerini söylerken; “Kompanzasyon sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemli. Bu nedenle, istenilen aktif-reaktif güç dengesini oluşturmak için, kontaktörler, kondansatörler, röle ve sigortalardan oluşan ve tesisata entegre edilmiş olan kompanzasyon sisteminin kontrolü ve takibinin de yapılması gerekir. Reaktif cezalar, tesislerin kompanzasyon panolarına gerekli bakımı yapmamasından ve en önemlisi tesis büyüdükçe kompanzasyon panosunun küçük kalmasından dolayı meydana gelmektedir. Çözüm, kompanzasyon panosunun tesisata uygun olarak yeniden projelendirilmesi ile mümkündür. Kompanzasyon sistemi sürekli denetim altında tutularak, tüketimler de sayaç üzerinden periyodik olarak takip edilmelidir. Aksi halde oluşacak olumsuz durumda, müdahalede geç kalınmış ve reaktif cezaya girilmesi kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Sistem yararlı

Kompanzasyonun orta ve büyük boy işletmeler açısından yararları olduğunu belirten Şentürk; "İşletmelerin elektrik tesisleri için yaptırdığı kompanzasyon sistemi, abonenin tesisinde kayıpları ve gerilim düşümünü azaltırken, tesiste çekilen akımı düşürür, böylece kullanılan elektrik ekipmanlarının kullanım ömrü artar, iletkenler daha ince kesitte seçilir. Besleme transformatörü, kumanda, kontrol ve koruma elemanları daha küçük değerlerde seçilir. İşletmenin trafosunun ve tesisin kapasitesi ile verimi yükselir. Şebekeden daha az reaktif enerji çekilir. Harcanan enerji azalacağından enerji ücreti de azalır. En önemlisi de abone reaktif bedel ödemek zorunda kalmaz" diye konuştu.