Komisyon, aylık olağan toplantısında hayvanlarda yaşanan İhbarı Mecburi Hastalıklar konusunda mevcut mevzuatın değişmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Komisyon Başkanı Volkan Terzioğlu, İhbarı Mecburi Hastalıklara yönelik uygulanan yönetmeliğin bu konuda suistimale açık olduğuna vurgu yaparak düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti. Başkan Terzioğlu, "Hastalıkların kontrolü ve bulaşmasının engellenmesi amacıyla bazı hayvan hastalıkları İhbarı Mecburi Hastalıklar sınıfında yer alıyor ve bu hastalıklar Bakanlık tarafından yayınlanarak bildiriliyor. Bu hastalıkların teşhisi sonucunda da üreticiler Bakanlığa bilgi vermek zorunda oluyorlar. Bu ve çeşitli bilgilerin harmanlanmasıyla devlet mekanizmalarının hastalığı izlemesine olanak vererek olası salgınlarda erken uyarı sağlamakta etkin rol oynamaktadır" dedi.

“Tedbir almayanların zararı da karşılanıyor” 
Başkan Terzioğlu,
"Komisyonumuz, özellikle binlerce hayvanın bir arada yetiştirildiği Tavuk Vebası Hastalığı konusunda uygulamanın değişmesi gerektiğini savunmaktadır. Tavuk Vebasına karşı biyogüvenlik tedbirlerini yeterince almayarak virüsü çiftliğindeki hayvanlara bulaştıran,diğer kanatlı işletmelerini de riske atan çiftlikler için 2020 yılında mevzuatta değişikliğe gidilmiş ve virüsün tespit edildiği işletmedeki kanatlı hayvanlar için 'Tavuk Vebası' tazminat oranı 2/4 olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak Tavuk Vebası nedeniyle değerlendirme yapılan ve virüs olmadığı halde risk teşkil ettiği için itlaf edilen kanatlı hayvan çiftliklerine ödenecek tazminat oranı da 4/4 olarak belirlenmiştir" diye konuştu.

“Faaliyetleri tümüyle durdurulmalı”
Terzioğlu,
"Fakat SATSO Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde hayvanlarda yaşanan hastalıkların daha da önem kazandığını ve artması sonucunda da toplum sağlığına negatif etki yaratacağını düşünüyoruz.Bu nedenle de ihbarı mecburi hastalıklarda biyogüvenlik tedbirleri gibi güvenlik şartlarını yeterince sağlamayan işletmelerin zararının 2/4’lük kısmının karşılanması yerine faaliyetlerine tümüyle izin verilmemesi ve takibinin yapılması gerekmektedir. Şartları tümüyle yerine getiren işletmelerin ise zararlarının suiistimallerin önüne geçmek adına hepsinin devlet tarafından karşılanması ya da devlet tarafından karşılanmayan kısmının TARSİM tarafından karşılanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

“Daha büyük salgınlara neden olabilir”
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Volkan Terzioğlu son olarak, 
"Bilinen bu hastalıkların 250’sine yakını hayvandan insana geçme özelliğine sahiptir. İçinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde de hayvanların konakçılık yaptığı tespit edilmiş iken böyle bir karar ile insanlığın karşısına daha büyük salgınların çıkma ihtimali de artacaktır. Büyük bir salgın ile mücadele edilen böyle bir dönemde hayvan hastalıklarının engellenmesi, toplum sağlığının kötü etkilenmemesi ve uygulamalardaki suistimallerin de önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak girişimlerimizi sürdürmeye, sektörün güvenli ve sağlıklı bir şekilde topluma hizmet vermesi adına çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.