Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1190 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

"Enflasyonun dizginlenmesi için acil tedbirler alınmalı"
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün,
“Üreticisinden tüketicisine, tüccarından esnafına ve de çiftçisine hepimiz büyük bir mücadelenin içindeyiz. İş insanları olarak şartlar bizi çok zorlasa da taşın altına elimizi koyarak çalışmaya ve üretmeye devam etmeliyiz, ediyoruz da. Bu minvalde, sürdürülebilir bir ekonomi için üreten kesimin desteklenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi yönünde ek tedbirler alınmasını ümit ediyor, ihracatın, üretimin, istihdamın devamlılığını sağlayacak, reel sektörü destekleyecek yeni politikaların en kısa zamanda belirlenmesini bekliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki; fiyat istikrarı, ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanabilmesinin olmazsa olmaz koşuludur. Çünkü istikrarlı bir para, diğer bir deyişle istikrarlı bir fiyat, iyi işleyen bir piyasa ekonomisinin temel taşıdır. Bu alanda yaşanan belirsizlik; iş dünyasının üretken olmayan yabancı para ve gayrımenkul gibi alanlara kaymasına neden olmaktadır. Son zamanlarda da yaşanan süreç hepimizin malumu. Ekonomide fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun dizginlenmesine yönelik acil tedbirler alınmalı ve icra edilmelidir” dedi.

Ekim ihracatı ve Eylül ithalatı
Açıklamalarına devam eden SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gün,
“Sakarya Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan son verilere göre Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 71,6’lık artış ile 558 milyon 230 bin dolarlık ihracat performansı gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı ithalatında ise: Ağustos’a göre yüzde 11 artışla 224.6 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik” diye konuştu.

Yatırım teşvik istatistikleri
Başkan Yardımcısı Gün,
“En son açıklanan 2021 yılı Eylül ayı yatırım teşviklerine baktığımızda da, ilimizde toplam: 93 milyon Türk Lirası tutarında 11 yatırım teşvik belgesi alan firma olmuş ve bu yatırımlarda 226 istihdam öngörülmüştür. Üst kuruluşumuz TOBB tarafından akreditasyon denetimine tabi tutulduk. 2 gün süren denetimlerin ardından üyelerimize ve şehrimize verdiğimiz hizmet kalitesinin, düzenli iş akışımızın, yönetim ve personel kadromuzun kalitesinin ve kurumsal kapasitemizin ölçüldü değerlendirme sistemine göre 'a kalite oda' olarak ülkemizin sayılı odaları arasındaki yerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

"'Topraktan sofraya Sakarya mutfağı' kitabımız çıktı"
Gün,
“Yaklaşık 2 yılı aşkın süredir, odamız koordinatörlüğünde, kültür komisyonumuz ve yayın komisyonumuzun yürütücülüğünde Sakarya Üniversitesi akademisyenlerinin yoğun emek verdiğimiz 'Topraktan sofraya Sakarya mutfağı bir yemek antropolojisi' kitabımız çıktı. Önemli bir antropolojik araştırma ve literatür kaynağı olan kitabımız ulusal anlamda da ses getirdi. Kitabımızın tanıtım programını da en kısa zamanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yayın büyük bir ekibin emekleri ile ortaya çıktı. Bunu bir kez daha dile getirmek istiyorum. Bu doğrultuda herkese emekleri için teşekkür ederim. Başta kültür ve yayın komisyonu başkanlarımıza ve üyelerine, SAÜ akademisyenlerine, yemeklerin yapımında destek olan Mehlika Cinoğlu’na, projenin her aşamasında destek veren odamız fahri danışmanı sayın Mustafa İsen’e, bu yemeklerin topraktan sofraya kadar gelmesinde emeği geçen üretici kadınlarımıza, yemeklerimizi yapan şeflerimize, odamız proje geliştirme müdürü Elif Sarıoğlu’na, yemeklerin fotoğraflanmasında emeği geçen odamız basın Yayın ve Halkla İlişkiler Memuru Hakan Kalmış’a ve fotoğraf sanatçıları Servet Sezgin, Cihat Çavdar ve Fatih Gürsel’e, işbirliği yaptığımız etnik kökenli kültür derneklerimiz olan Yerel Kültür Derneğine, Sakarya Kartvel Gürcü ve Laz Derneğine, Sakarya Trabzonlular Derneği’ne, Sakarya Abhaz Derneğine, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ne, Serdivan Bosna Sancak Eğitim Kültür ve Spor Kulübü derneğine teşekkür ederim. Buradan söylemeyi atladığım herkese emekleri için teşekkür ederiz” diye konuştu.

OSB master planı
Başkan Yardımcısı Gün son olarak,
“Hepimizin bildiği gibi ilimizin yatırıma uygun arazileri her geçen gün azalıyor ve bu durum dinamik dünyada rekabet gücümüzü azaltıyor. Sakarya’nın hakettiği yerde olabilmesi için planlı bir sanayileşme politikası ile şehrimizin yüzölçümünün yüzde 3’ünün sanayide kullanılmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Az önce de belirttiğim gibi planlı sanayileşme ve bunun için gerekli hazırlıkları yapmak amacıyla başladığımız yeni bir çalışmamız hakkında sizlere bilgi vermek isterim. Endüstri master planı hazırlıyoruz. Kasım ayında bu çalışmamıza yönelik çalışmalara başladık. Biz OSB’lerle düzenli sanayileşme ve kentleşmeden yanayız, ancak OSB’lerin de plansız programsız yapılmasından yana değiliz ve bundan sonraki süreçte OSB’ler ve gelecek yatırımlar için ivedilikle çalışmalara başlamamız ve şehrimizi hazır hale getirmemiz gerekmektedir. Bu kapsamda, istihdamdan, alt yapıya, arıtmadan enerji ihtiyacının karşılanmasına, sosyal yaşamdan konut ihtiyacına ve eğitime kadar pek çok konu başlığı bu çalışmanın ana gündem maddesini oluşturacaktır. Bu doğrultuda kurduğumuz ve kurmayı planladığımız OSB’ler hakkında istişare yapmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Aydın, OSBÜK Temsilcisi Günay Güneş ve 13 OSB temsilcisinin katılımıyla odamızda bir masterplan toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda OSB’lerimizin en önemli konu başlıkları ve çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Bu bilgiler ışığında ve yapılacak daha detaylı çalışmalar ile yol haritamızı çıkarıp eylem planlarımızı hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.