Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (SATSO) Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Bayraktar, Akyazı Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, yaptıkları ortak açıklamada IPARD Programının Sakarya’yı da kapsaması gerektiği ve hatta bu desteklerin ülke geneline yayılmasının elzem olduğunu dile getirdiler. 

"Sakarya Neden IPARD Programı’nda yer almıyor?"
Sakarya’da TOBB’a bağlı Oda ve Borsa Başkanları yaptığı ortak açıklamada şunları dile getirdiler:

“Tarım sektörü; milli gelire ve istihdama yaptığı katkının yanı sıra, gıda ve sanayi açısından temel ihtiyaç maddelerini üreten bir sektör olması nedeniyle stratejik önem taşımaktadır. Avrupa Birliği’ne katılım öncesi kırsal kalkınma programı mali yardım aracı olan İPARD hibeleri, tarım ve hayvancılık sektörü için büyük önem arz etmektedir.  Süt-kırmız et – beyaz et - balıkçılık- meyve ve sebze sektörlerinin modern bir yapıya kavuşması için hibe fonu sağlayan bu program içerisinde yeni dönemde Sakarya’nın yer almasını talep ediyoruz. Sakarya ekonomisinde tarım sektörü önemli bir paya sahiptir. Ayrıca, tarımsal potansiyelin yüksek olması ve bölgenin hızlı sanayileşme sürecine girmesi, tarım ile birlikte tarıma dayalı sanayi sektörünün gelişmesinde önemli rol oynamaktadır."

Sakarya’nın yüksek tarım potansiyeli
"Tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi ve pazarlanmasında ilde bulunan tarım ile ilgili kurum ve kuruluşların, odaların, borsaların, kooperatiflerin, üretici birliklerinin katkısı büyüktür. İlimizin Marmara bölgesinde bulunması, tarımsal ürünlerin talebinin yüksek olması, çevre illere göre ulaşım açısından merkezi konumda bulunması, bölgedeki ve çevresindeki illerle karşılaştırıldığında tarımsal üretim ve potansiyelinin yüksek olması, tarım ekonomisine katkı anlamında çok önemlidir. Türkiye’nin diğer sektörler arasında tarım sektörünün payı yüzde 8 dolayında iken, Doğu Marmara Bölgesi'nde yer alan Sakarya’da ise tarım sektörü diğer sektörlere göre yüzde 24’lük pay almaktadır. İlimizdeki tarımsal gelirde en yüksek pay hayvancılık sektörüne aittir. Meyvecilik gelirleri içinde en büyük payı fındık almaktadır. İlçe bazlı bakıldığında ise; ilçelerde tarım sektöründe yapılacak yatırımlar ve verilecek desteklerde çeşitliliğin, istihdamın ve refah seviyelerinin artmasına imkân sağlayacaktır.

İlimizin güçlü tarım potansiyelideğerlendirildiğinde Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturan IPARD Kırsal Kalkınma Programında Sakarya’nın yer alması gerekmektedir. "


Listenin en başında yer almalıyız

"Sakarya’nın güçlü ve verimli tarımsal yapısı göz önüne alındığında, Sakarya’da tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesinin ve bu alanda yapılacak yatırımların gerekliliği, Kırsal alanlarda işgücüne katılım yoğun olarak tarım sektöründe gerçekleştirilmesi gibi temel unsurlar Sakarya’nın bu destek program çerçevesinde değerlendirilmesinin elzem olduğunu göstermektedir. Destek Programına dahil olan 42 ilimizin tarımsal üretim ve ekonomiye katkıları değerlendirildiğinde ve Sakarya’nın mevcut tarımsal potansiyeli ile bu listenin en başında yer alması gerektiğini düşünmek yanlış olmaz. Bu anlamda ilimizin hakettiği şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor, IPARD Programına yeni eklenecek iller arasında Sakarya’nın özellikle yer almasını talep ediyoruz. Bu konuda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Borsası olarak daha önce defalarca bu konuyu dile getirdik ancak bir neticeye varamadık. Dolayısıyla alınan bilgilere göre Bu programa yeni eklenecek iller arasında ilimizin yeralması hakkını teslim etmek anlamında önem taşımaktadır. Bu konuda gerek milletvekillerimiz, gerek Ankara lobimizin, ilgili bakanlıklarımız nezdinde gerekli çalışmaları yaparak ilimizin hakettiği bu kapsam içine alınmasını önemle rica ediyoruz”