Adapazarı'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıl dönümü olan bugün, MHP Sakarya İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, Sakarya Ülkü Ocakları Başkanı Soyhan Sofuoğlu, Adapazarı İlçe Başkanı İsmail Küçük, Ferizli İlçe Başkanı Veysel Dikbaş ile belediye meclis üyeleri, Halit Molla'nın Söğütlü'de bulunan kabrini ziyaret etti.

Kur'an tilaveti yapılan ziyarete, milli mücadele kahramanı Molla'nın torunu Haluk Akagündüz'de eşlik etti.

Ziyaretle ilgili konuşan MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, "Bundan 97 yıl önce Adapazarı Yunan işgali altındadır ve esaret 4 kadar sürmüşken, Halit Molla ve silah arkadaşları 20 Haziran'ı, 21 Haziran'a bağlayan gece, harekete geçiyor. Taşkısığı köyü yönünden Adapazarı'na giren ve şehri kontrol altına alan Halit Molla, işgalin sona erdiğini müjdeleyen sabah ezanını da bizzat kendisi okuyor. Kısa süre sonra da şehre giren Kazım Kaptan Kuvvetleri de, Hükümet Konağı'na Türk Bayrağını dikiyor. Ruhları şad olsun. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz" dedi.

Halit Molla Kimdir?

Sakarya İli Kaynarca İlçesi Kızılcaali Divanı Sıraköy'de doğdu. (1887) Medreseyi bitirdi. Çanakkale Savaşı'nda Arıburnu Cephesi'nde savaştı. (1915) Suriye Cephesi'nde İngilizler'e esir düştü. Yunanlıların İzmir'den başlayıp Akmeşe-Kandıra-Kaynarca'yı işgali ve köyleri yakmaları üzerine ağabeyi Aşır Ali ve kardeşi Zekeriya ve çevresindeki gözü kara 50 kadar yiğit delikanlı ile birlikte, milli müfrezenin çekirdeğini oluşturdu. Kurduğu milli çetesiyle, önce bölgedeki Hıristiyan Rum ve Ermeni azınlık çetelerini sindirdi. Ardından Kandıra'daki işgalci Yunan güçlerini rahatsız etmeye başladı.

Ferizli altındaki Seyifler Savaşı'nda (29 Mart 1921) bizzat Yunanlı komutanı öldürürken, ağabeyi Aşır Ali'yi şehit verdi. Karasu'daki Kuva-yı Milliye temsilcisi Necati Bey'le yakın çalışmaya başladı.

Halit Molla, şehrimizin düşman işgali altında geçen seksen yedi gününün ardından, Taşkısığı yönünden gelerek, müfrezesiyle 21 haziran 1921 sabahı saat 04.00'te Adapazarı'na girdi. Her sokağın başına bir nöbetçi dikerek şehri kontrol altına aldı, ilk sabah ezanını bizzat kendisi okudu. Diğer yandan, Molla'dan kısa süre sonra şehre giren Kazım Kaptan Kuvvetleri ise, Hükümet Konağı'na Türk Bayrağını diktiler. Akabinde müfrezesiyle İzmit ve Bahçecik civarında Yunanlılarla savaştı.

Milli Mücadele'den sonra kendisine bağlanan İstiklal maaşını devlete bağışlayan ve kendisine teklif edilen Adapazarı Hasırcılar-Kuzu Sokak civarındaki yüzlerce dönüm araziyi ve Uzunçarşı'da Rum ve Ermenilerden kalma 4 dükkanı, "benim yerim yurdum var, muhtaçlara vermeniz daha münasiptir" diyerek kabul etmeyen Halit Molla, ömrünün geri kalan kısmını köyünde talebe okutarak ve çiftçilik yaparak geçirdi.

Gösterişten uzak, sade bir hayat süren Halit Molla (Akın), çoğu kez Kurtuluş Şenlikleri'ne de katılmaz, adının ön plana çıkmasından hoşlanmazdı. Ölümünden kısa süre önce, zamanın Sakarya Valisi'ne, "cenazemde resmi tören istemiyorum, mezarımın da diğer mezarlardan farkı olmasın" demişti. 1961 yılı Mart ayında 74 yaşındayken vefat eden Halit Akın, bugün Söğütlü İlçesi sınırlarındaki Kızılcaali Sıraköy Mezarlığı'nda medfundur.