Ankara, İstanbul, Düzce ve Muğla'dan birçok akademisyenle doğasever, zehirli, yenilebilir ve tıbbi mantarlar konusunda farkındalık çalışması için Geyve ilçesinde bir araya geldi. Hem doğa yürüyüşü, hem de zehirlenmelere karşı bilinçlendirme yapan uzmanlar, Esenköy ormanlarında mantar avına çıktı. Yaklaşık 50 kişinin yer aldığı etkinlikte, 100'ün üzerinde mantar çeşidi gözlemlenirken, uzmanlar tarafından zehirli ve zehirsiz olan mantarlar hakkında katılımcılara bilgilendirmeler yapıldı.


"Mantar avcıları ormanlara akın ediyorlar"
Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (GETAT) Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, mantarları tanımaya yönelik gezi gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaya, "İklim, nem çok iyi ve ormanda mantar çeşitliliği çok güzel. Bu mevsimde mantar avcıları ormanlara akın ediyor. Ülkemizin mantar çeşitliliği çok fazla. Sadece bugün 100’ün üzerinde farklı tür mantar gördük. Anadolu’ya özgü endemik mantar türlerimiz var. Bu kadar fazla çeşitlilik olunca aralarında zehirli mantarlar, yenen ve yenmeyen mantarlar da oluyor. Halkımızın mantarları iyi tanıması ve bilgi sahibi olması gerekiyor. Aksi takdirde üzücü olaylarla karşılaşmak mümkün. 


"Yanlış bilgileri tecrübe ederek gösterdik"
Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu gezide bazı bilgilerin yanlış olduğunu da tecrübe ederek gösterdik. Zehirli mantarların kurtlu olmayacağına dair bir söylenti vardır. Bu doğru değildir. Zehirsizlerin kurtlanacağını söyleyenler var bunlar da geçerli değil. Aslında türü çok iyi tanımak lazım. Tür tanınınca, mantarın zehirli olup olmadığı daha iyi anlaşılır."