SATSO Üyelerinin yoğun katılımıyla webinar platformu üzerinden Doç. Dr. Atılım Murat’ın sunumuyla gerçekleştirilen eğitimde 'Kripto Para Nedir', 'Nasıl Ortaya Çıktı?', 'Kripto Para Üretimi ve Madenciliği', 'Kripto Para Alım Satımı Nasıl Yapılır?', 'Kripto Para ile Alışveriş', 'Kripto Paralarda Vergi', 'Kripto Paraların Kontrol ve Takip Edilmesi' gibi konularda bilgiler paylaşıldı.

Doç. Dr. Atılım Murat, kripto para birimlerinin dijitalleşen dünyada her geçen gün daha da popüler ve etkin olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“En ünlüsü Bitcoin”

“Dünya üzerinde şu anda 9 binin üzerinde kripto para birimi var. 2009 yılında bitcoin ile başlayan bu blok zinciri binlerce altcoin ile yoluna devam ediyor. Dünya borsaları tatil günlerinde hizmet vermezken kripto para borsaları her gün her saat işlem görebiliyorlar. 1990 yıllardan beri kripto para birimi çalışması yapılıyordu ancak insanların savunduğu ve yapmak istedikleri merkezi olmayan bir ödeme sistemi çıkarmaktı. Günümüzde ödemeler ve harcamalar zinciri devletlerin merkeziyetçi kontrolünde işliyor ve sürekli denetleniyor. 2009 yılında Bitcoin’in çıkması ve onu bulan kişinin yazdığı algoritma bu çehreyi değiştirdi ve kimsenin ödeme sistemini kontrol edememesi, vergi alamaması ve otorite karşıtlığı kavramı ortaya çıktı" diye konuştu.

“Blok zinciri teknolojisi”

"Kripto para teknolojisi bir blok zinciri teknolojisidir. Bu teknoloji ile işlemlerde insan hatası olmadan resmi işlemler, belgelemeler elektronik ortamda en iyi şekilde yapılabilmektedir. Blok zincirinde kimsenin sistemi hackleme şansı yok, bilgi güvenliği sıkıntısı, zaman kaybı yok. Tarafların bilgilerin yazılıma dökülerek işleniyor ancak blok zincirinin oluşması için ise milyonlarca bilgisayar gerekiyor. Son 1 yılda ülkemizde kripto para birimlerine yatırım yapmaya başlayan kişi sayısı 4 milyonu aşmış vaziyettedir. Amerika’da gayrimenkul satışlarında çoğu gayrimenkul sitesi artık kripto para ödemelerini kabul ediyor. Paypal, mastercard gibi büyük şirketler de kripto para uygulamasını benimsedi ve kapsamına aldılar" ifadelerini kullandı.

Bitcoin madenciliği

Bitcoin madenciliği hakkında da bilgiler paylaşan Doç. Dr. Atılım Murat son olarak şunları söyledi: “Bitcoin madencileri hem kendileri için hem de Bitcoin ağındakiler için çalışıyorlar. Madencilik yapanlar ağda gerçekleşen işlemleri onaylayarak bu işlemlerin doğru ya da güvenilir olup olmadığını kontrol ediyorlar. Bitcoin madenciliği oldukça fazla elektrik harcayan bir işlem. Son yıllarda GPU odaklılıktan bulut sistemli bitcoin üretimi ve ssd-hdd odaklı üretim modelleri de geliştiriliyor. Bu yöntemlerle elektrik tüketimi de kademeli bir azalma göstermesi bekleniyor. Bitcoin’in arzı 4 yılda halving denilen bir işlem ile yarılanmaya gidiyor. Günlük üretilen Bitcoin miktarı günümüzde 900’e inmiş durumda ve 4 yıl sonra bir daha yarıya inecektir. Madenciliğe talep arttıkça işler zorlaşıyor. Halving işlemiyle madencilerin hediyesi ve kârı yarı yarıya düşüyor. Sektörü artık büyük tesisler yönetiyor."