Kaynarca ilçesinde geçtiğimiz seneye oranla bu sene fındık hasadında düşüş yaşandı. Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, ilçe genelinde fındık hasadında yüzde 20 oranında düşüş yaşanmasının sebebinin döllenme sorunu olduğunu belirterek, çiftçileri fındık hasadı sonrası ilaçlama yapmaları konusunda uyardı.
Kaynarca Karamanlar Mahallesinde çiftçilikle uğraşan Şafak Altıntaş, “7 dönümden fazla olan bahçeden geçen yıl yaklaşık 2 ton fındık aldık. Fındıktaki genel düşüşü değişen iklim şartlarına, yapılan müdahalelere, fazla ilaç kullanımına bağlıyoruz. İlacı kesmemize rağmen, fındığın toparlanması yaklaşık 10 yılı bulacak. Bu zaman içerisinde biz ya fındıkçılığı bırakacağız, fındıklarımızı sökerek yerlerine başka ürünler ekeceğiz. Ya da kaderimize boyun eğip bu şekilde devam edeceğiz” dedi.
Çiftçileri ilaçlama yapma konusunda uyaran Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar ise, “Geçen yıla oranla ilçemizdeki fındık rekolte çalışmalarımız neticesinde fındıkta yüzde 20’lik bir düşüş olduğunu gördük. Bunun en önemli sebebi fındıkta döllenme sorunu yaşanması.  Bunun da önüne geçebilmek için özellikle fındık toplandıktan sonra ilaçlama yapılması gerekiyor” dedi.