İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Vali Vekili Bekir Dınkırcı Başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kurul, 2018 yılı 3. olağan Temmuz ayı toplantısında İlin istihdam verilerini değerlendirdi.

Sakarya’da 2018 yılının birinci altı ayında 11 bin 815 kişinin İŞKUR aracılığıyla iş sahibi olduğunun belirtildiği toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2018 yılı ilk altı aylık faaliyetleri ile istihdamın korunması, geliştirilmesi ve artırılmasına yönelik faaliyetler değerlendirildi.

Buna göre, Sakarya'da 2018 yılının ilk altı aylık döneminde İŞKUR'a işverenlerden 21 bin 277 kişilik işgücü talebinin geldiği, yine bu dönemde kurum aracılığıyla 11 bin 815 kişinin işe yerleştirilmiş olduğu bildirildi. Ayrıca, İŞKUR'un meslek kursları, girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve Toplum Yararına Programları'ndan yılın birinci altı ayında toplam 6 bin 511 kişinin faydalandığı belirtildi.

Bunun yanında, yapılan değerlendirmede istihdamın artırılması, kalıcı ve sürdürülebilir olması için mesleki eğitime ve nitelikli işgücünün yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Düzenlenen toplantıda, işsizlikle mücadelede en iyi referansın meslek ve bu mesleğe ilişkin belge olduğu gerçeğinden hareketle, işgücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması için İŞKUR'un daha fazla kurs ve program açması kararlaştırıldı.

İşsizlik oranı tek hanelere düştü

Toplantıda ulusal istihdamla ilgili veriler de değerlendirildi. Hane Halkı İşgücü anketi sonuçlarına göre, 2018 yılı Nisan döneminde işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azalarak % 9,6 olarak gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca, işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 201 bin kişi azaldığı, genç nüfustaki işsizlik oranının ise 2,9 puan azalarak % 16,9 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Bunun yanında, 2018 yılı Nisan dönemi istihdam sayısı 2017 yılının aynı dönemine göre 852 bin kişi artarak 29 milyon 9 bin kişiye yükseldiği bildirildi.

Yapılan değerlendirmede, 2018 yılı Nisan dönemi işgücüne katılma oranı 2017 yılı aynı dönemine göre 0,3 puanlık artış ile % 53 olarak gerçekleştiği, kadınlarda istihdam oranının ise 0,8 puan artarak % 29,8 seviyesine yükseldiği, geçen yıla göre kadın istihdamı 383 bin kişi daha arttığı ifade edildi.

İŞKUR kurs ve eğitim programlarına ilgi büyüyor

İŞKUR Müdürü Tekin Kaya, düzenlenen kurs ve programlarla, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan mesleklerde nitelikli işgücünün yetiştirilerek, istihdamın artırılmasına katkı sağlandığını belirtti. Kaya, “Bu yılın ilk altı aylık döneminde düzenlenmiş olan kurs ve program sayılarına baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre % 50 oranında artmış durumdadır. Dolayısıyla İŞKUR, iş arayanlara ve işverenlere sağlamış olduğu kurs ve program destekleriyle önceki yıllara oranla program desteklerini artırmıştır. Ayrıca Meslek Kursları, İşbaşı Eğitim Programları, Toplum Yararına Programlar ve Girişimcilik Eğitim Programlarıyla istihdamın olduğu her alanda iş arayanlar ve işverenler için istihdam desteği sunuyoruz” dedi.

“İlimiz istihdamı artmaya devam ediyor

Sakarya Vali Vekili Bekir Dınkırcı da toplantıda yaptığı değerlendirmede; “İlimizde sigortalı çalışan sayısı 215 bin 10 kişiye yükselmiştir. Gerek Milli İstihdam Seferberliğindeki özel sektöre sağlanan istihdam teşvikleri, gerekse İŞKUR’un kurs ve program destekleriyle yılsonunda bu sayı daha da yukarılara çıkacaktır. İŞKUR, istihdama yeni katılacak iş arayanlara 3 aydan 9 aya kadar maaş desteğinde bulunmakta olup işverenlerimiz açısından son derece cazip fırsatlar sunulmaktadır. Temennimiz, işverenlerimizin istihdam teşvik ve desteklerinden daha fazla yararlanmasıdır” dedi.