İl düzeyinde istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile mesleki eğitim uygulamaları görüşüldü. Yılda 4 defa ve 3'er ker toplanan Kurulun 2017 yılı 4. olağan Ekim ayı toplantısında İlin istihdam verileri değerlendirildi. Toplantıda Kurul üyelerine, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne işverenler tarafından 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde 33.523 kişilik açık işgücü talebinde bulunulduğu, yine bu dönem içerisinde 16.268 kişinin işe yerleştirilmiş olduğu bildirildi. İşe yerleştirilenlerin sayısında bir önceki yılın aynı dönemine oranla %30 luk artışın memnuniyet verici olduğu belirtildi. İlin girişimci sayısının artırılması için düzenlenen girişimcilik eğitimlerinin İŞKUR'la işbirliğinde SATSO, Ticaret Borsası ve SMMMO ile birlikte her ay 25 er kişilik gruplar halinde 125 kişilik uygulamalık girişimcilik eğitimlerinin devam ettiği öğrenildi. 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde bin 196 kişinin eğitimlere katılarak belge aldığı, yılsonuna kadar da 400 kişinin eğitimlere katılarak girişimci adayı olmalarının hedeflendiği ifade edildi. Bunun yanında, İŞKUR'un meslek kursları, girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve toplum yararına programlarından yılın ilk 9 ayında toplam 8 bin 830 kişinin faydalandığı, düzenlenen kurs ve programlar için 28 milyon 135 bin TL ödenek kullanıldığı belirtildi.

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede; "İlimizde bu dönemde 937 işyerinin ziyaret edilerek işgücü ihtiyaçlarının tespit edilmiş olup, İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ve İnşaat sektörlerinde açık işgücü talepleri önde gelmektedir. Ayrıca, İlimizde 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 20,7'sinde bin 139 kişilik açık iş olduğu, bunun da her 5 işyerinden birinde eleman açığı olduğunu göstermektedir. İşverenlerin temininde güçlük çekilen mesleklerin başında, Gaz Altı Kaynakçısı, Dikiş Makinası Operatörü, Garson (Servis Elemanı), Aşçı ve Satış Danışmanı gelmektedir. Ayrıca, en çok vasıfsız işçinin arandığı da dikkat çekmiştir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 3,4 oranında artmasını öngörmektedirler" ifadelerine yer verdi.

Toplantı sonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu; "İŞKUR'un Toplum Yararına Programları ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı resmi 180 okulla görevlendirilecek Özel Güvenlik Görevlileri 01 Kasım 2017 tarihi itibariyle göreve başlayacaklardır. Böylece, terör ve şiddet vakaları, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkınlıklardan öğrencilerimizin korunması amaçlanmıştır. Diğer taraftan okullarımızın temizlik ve hijyen yönünden desteklenebilmesi içinde, yine aynı programlarla görevlendirilen 500 kişilik temizlik görevlisinin büyük kısmı göreve başlamış durumdadırlar. Bunun yanında istihdamın olduğu her alandaki işverenlerimizi ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerimizi bundan sonraki süreçte de devam ettirerek işverenlerimizin talep ve beklentilerini not ederek, yerelde çözebileceklerimizi hemen kanun mevzuat değişikliklerini de Bakanlıklarımıza bildirerek sorunların çözümünün takipçisi olmaya devam edeceğiz. İlimizdeki yeni yatırımlar, kapasite artırımları ve OSB'lerinde genişlemesi sanayimizin ve istihdamımızın ilerleyen dönemde çok daha fazla artacağını göstermektedir. Dolayısıyla kısa vadede İŞKUR programlarıyla, orta ve uzun vade de de Milli Eğitim imkânlarıyla işverenlerimizin nitelikli işgücü ihtiyacı için şimdiden tedbir almaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.