İller bazında açıklanan ihracat verilerine göre ise Sakarya, Haziran ayında 339 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin ihracat rekoruna yüzde 1,7’lik katkı sağladı. Ayrıca Sakarya, 2021 yılının ilk 6 aylık yarısında 2 milyar 583 milyon dolarlık ihracat performansıyla geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık dönemine kıyasla yüzde 35’lik artış başarısı gösterdi. Geçtiğimiz aya göre ise yüzde 4,7’lik telafi edilebilir bir düşüş söz konusu.
İhracat rakamları ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Türkiye’nin üretim odaklı yükseliş sürecinde Sakarya’nın da başı çeken illerden olduğuna dikkat çekti.
Altuğ, “Ülkemiz ihracatta geçirdiği şahlanış döneminde tüm dünyayı Madein Turkey damgalı ürünlerle buluşturmaya, dünyanın güçlü üretim ülkeleri arasında olmaya devam ediyor. Üretim şehri Sakarya da bu yükseliş sürecinde geri planda kalmayarak dünya için üretimi sürdürüyor. Şehrimiz sanayicisi,Haziran ayında 339 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş ve ihracatçı iller arasında 7. sıradaki yerini korumuştur. 2021 yılının ilk yarısında geçtiğimiz yılın ilk altı ayına kıyasla yüzde 35’lik bir artış ile 170’ten fazla ülkeye, 30’u aşkın sektörde toplam 2 milyar 583 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Yani, Sakarya iş dünyası pandemi döneminde yükseliş basamaklarını tırmanmaya devam ediyor.
Yükselen grafikler gösteriyor ki, üreticilerimizpandemi döneminde bile sadece üretime adapte olarak Türk ekonomisine ve dünya ticaretine katkı veriyorlar.
Bizlere düşen en büyük sorumluluk da;verimli sanayi alanları ile yeni yatırım alanları oluşturmak, yatırımcıların finansmana ulaşmalarını daha kolay hale getirerek üretimi tetiklemek, yeni girişimcilerin faaliyete geçmelerini sağlamaktır. Hem tarım hem de sanayi üretiminde Türk üreticisine imkanlar verildiğinde en zor dönemlerde bile zoru başaracaklarına şahit oluyoruz.
Sakarya ismini global ekonomide, ürettikleriyle katma değerli ürünleriyle yaşatan tüm üreticilerimize ihracat başarıları için teşekkür ediyorum. Sakarya olarak üreterek büyümeye, büyüdükçe üretmeye devam edeceğiz” dedi.