Sakarya Yerel Kültür Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Toplantıya Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık, SATSO Turizm Komisyonu Başkanı Taner Belge, SATSO Kültür Komisyonu Başkanı Oğuzhan Durak, Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Öz, Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdinç Bilaloğlu, Sakarya Selanik Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müjgan Çetinkaya Dingenç, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş,Sakarya Makedonya ve Tüm Göçmenler Kültür, Sosyal, Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeki Sürer, Sakarya Kartvel (Gürcü Laz) Kültür Derneği Başkanı Mustafa Kolat, Serdivan Bosna Sancak Kültür ve Spor Derneği Genel Sekreteri Remziye Sarıoğlu, Sakarya Arnavutları Kültür Dayanışma Derneği ile Sakarya Kosovalılar Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Çimen iştirak etti.

Toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Bu şehrin en büyük zenginliği hem çevreden hem de yakın bölgelerden aldığı göçlerle büyümesidir. Şehrimiz yurt içi ve yurt dışından aldığı göçlerle büyümeye devam edecek. Hala göç almasının, büyümesinin sebebi ise üreten bir şehir olmasıdır. Fakat üretim tek başına yeterli değildir, aynı zamanda şehrimizin bir kimliği olmalıdır. Sakarya geniş ve özgün bir mutfak kültürüne sahip olmasına rağmen, bu kültür üzerine yeterince akademik araştırma yapılmadığından turizm tanıtım ve organizasyonlarında bu özellik yeterince kullanılamıyor. Sakarya’nın gastronomisini tanıtmak amacıyla 'Gastro Sakarya' adlı bir kitap çalışması başlattık. SATSO Kültür Komisyonumuzca da takibi yapılan proje için akademisyenlerden oluşan ekip köy köy ilçe ilçe saha çalışmalarını yürütüyor. Şehrin unutulmaya yüz tutmuş tatları, sofraların yıldızı yemekler, yemeklerle birlikte biriken sofra kültürü, hikâyeler toplanıyor. Sakarya’nın tarihsel restoranlarına, ünlü aşçılarına ve köylerden toplanılmış unutulmaya yüz tutmuş 100 yöresel yemek tarife bu kitapta yer verilecek. Temel amacımız, mutfak zenginliklerimizi, mutfak kültürümüzü ve yöresel gıda ürünlerimizi hafızaya almak, etkin ve doğru tanıtmaktır. Gastronomiyi sürdürülebilir bir turizm değeri olarak da kullanabilmeliyiz. Bu zengin coğrafyanın bir o kadar zengin, ancak unutulmuş kültürel sembollerini bu projemizle gün yüzüne çıkaracağız.  Ayrıca  Gastro Sakarya Projesi ile UNESCO’nun içinde bulunan 7 şehir arasına girmeyi de amaçlıyoruz. Şehrimizin kültürel zenginliklerinin tüm dünyaya tanıtılması konusunda herkese eşit sorumluluklar düşüyor. Derneklerimizden de şehrimizin kimliğini ortaya çıkarma çalışmalarımızda bizlere destek olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda SATSO’nun yürüttüğü ‘Gastro Sakarya’ adlı projenin sunumunu gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Kübra Sultan Yüzüncüyıl, projenin potansiyeli, gerçekleştirilen araştırmalar ve kaydedilen ilerleme hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yüzüncüyıl sunumunda, “SATSO bu konuda çok büyük bir farkındalık yarattı. Bu kitap diğer şehirler gibi yemek tarifleri toplanılan bir kitap değil ve biz bu projede yemeklerin topraktan tabağımızakadar olan süreçlerini ele alıyoruz. Günümüz artık bir imaj çağı ve şehirler kendini gastronomi alanındaki başarılarıyla ön plana çıkarmaya çalışıyor. Eğer gastronomi konusunda marka haline gelebilirsek şehrimize sadece yemek tatmak için bile binlerce gastro turist gelecektir. Gastro turistler normal bir turiste göre üç kat pay bırakıyor ve şehrimiz için çok faydalı bir kazanç olabilmesi muhtemeldir. Sakarya’nın çok kültürlü bir yapısı var ki bu durum da sofralarımıza yansıyor ve çok çeşitli yiyecek alanlarımızı oluşturuyor. GastroSakarya ile birlikte UNESCO’nun içindeki şehirlere girmek istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 hedefleri içinde şuan 3 olan il sayısını 7 ile çıkarmak var. Bunu hep birlikte destek olarak başarabiliriz. Gastro Sakarya Projesi, Sakarya’ya yepyeni potansiyeller sağlayacak ve benzer çalışmalara da ilham verecektir” dedi.

Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş, “Topraktan Tabağa Gastro Sakarya Projesi Sakarya’ya çok yakışan bir çalışma. Sakarya, burada çok fazla kültür bir arada yaşaması sebebiyle Türkiye’nin önemli kentlerinden biridir. Biz Abhazlar da uzun zamandır Sakarya’da yaşıyoruz. Böyle bir projeye öncülük ettiği için SATSO’ya teşekkür ediyorum” derken, Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Öz ise; “Gastro Sakarya, çok büyük bir proje. Bizler her anlamda destek olmaya hazırız” diye konuştu.

Sakarya Kartvel(Gürcü Laz) Kültür Derneği Mustafa Kolat'da açıklamasında; “Gürcü-Laz kültürü ile ilgili sizlere seve seve destek olacağız. Bu sayede bizlerde unuttuğumuz yemekleri tekrar hatırlamış olacağız. Bu projeye öncülük eden SATSO’ya teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullanırken, Sakarya Makedonya ve Tüm Göçmenler Kültür, Sosyal, Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeki Sürer'de; “Elimizden gelen her konuda destek vermeye hazırız. Kuşak değiştikçe isimler de değişiyor. Bizler bunları bir araya getirirsek ve herkes bu konuda elinden geleni yaparsa bu projenin çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Sakarya Selanik Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müjgan Çetinkaya Dingenç; “Gastro Sakarya Projesi’nin doğallıktan yana,çok güzel veözel, iyi bir proje olacağına, şehrimiz kültürüne katkı sağlayacağına olan inancımız tamdır. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” derken, SATSO Turizm Komisyonu Başkanı Taner Belge ise; “Şehrimizin çok yönlü kültürü ve sahip olduğu sayısız güzelliklerin tanıtılması burada yaşayan herkese fayda sağlayacaktır. Birçok kültürün eşsiz lezzetlerinin bir arada olduğu şehrimiz, bu potansiyelini Gastro Sakarya Projesi ile tüm dünyaya duyuracaktır. Bizler de projemizin daha da ileriye gitmesi için elimizden gelen her türlü desteğe hazırız. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.

Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdinç Bilaloğlu'da açıklamasında; “Sakarya bir mozaik. Bu mozaiği iyi değerlendirmeliyiz. Bu proje için elimizden gelen desteği sağlamaya daima hazırız. Projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuşurken, Sakarya Abhaz Derneği Başkan Yardımcısı Ercan Başnuh'da; “Gastro Sakarya çok iyi bir proje. SATSO bu kadar zenginliği bir araya getirmişken, bizde elimizden gelen tüm desteği sağlamaya hazırız Bu konuda kadın kollarımız ile daima yardımcı olacağız” diye konuştu.

Son olarak söz alan Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık ise, “Bütün bu projeleri takdir ediyorum. Sakarya bu proje için çok uygun bir şehir. Bizlerin Manav kültürü ile ilgili yazılmış bir kitabı var. Bu çalışmamızı Gastro Sakarya projesine destek olmak için kullanacağız. İyi bir çalışma olacağına inancımız sonsuz, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.