Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Camili Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde düzenlenen söyleşiyi Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, belediye meclis üyeleri Nilgün Akman, H. Metin Müftüoğlu, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik, Okul Müdürü Mehmet Topaloğlu ile Cemil Meriç Lisesi öğretmen ve öğrencileri izledi.

Naime Erkovan öğrencilerle buluştu

Almanya doğumlu olan ve Türkçeyi, Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra öğrenen Naime Erkovan, yazarlığın geliştirilebilir bir yetenek olduğunun en iyi örneklerinden birinin kendisi olduğunu söyledi. Cemil Meriç Lisesi öğrencilerinin İstanbul’da da adının duyulduğunu ifade eden Erkovan, “Bu lisede yetişen öğrencilerin çok iyi eğitim aldığını İstanbul’a gelen öğrencilerimizden de görüyoruz. Okuduğunuz okulun kıymetini bilmenizi tavsiye ediyorum” dedi.

Küçüklüğünden bu güne yazarlık yolculuğunda yaşadıklarını anlatan Erkovan, Berlin’de Berlin Duvarına yakın oturdukları için o duvarın kendisinde hep bir merak ve gizem oluşturduğunu ifade ederek, “Doğudan Batıya geçiş yasaktı. Doğu tarafı komünizm ile yönetiliyordu. Bir sabah uyandığımda duvarın yıkıldığını gördüm. Benim için hep o duvarın arkasında ne olduğunu merak ettiğim bende fantastik uyandıran düşünce vardı. Bu benim hayatımda olaylara farklı bakış açımı geliştirdi.Türkiye’ye geldim ve Alman Dili Edebiyatını bitirerek kendimi edebiyat alanında geliştirmek için çalıştım” diye konuştu.

Yazan, heyecan duyandır

Türkiye’ye dönüş yaptıklarında Türkçe bilmeyen biri olarak zorlansa da zamanla Türkçeyi öğrenerek kitap yazma kıvamına kadar geldiğini ifade eden Erkovan, “Türkçe de ‘Şey’ kelimesi çok işlevsel bir kelimeydi benim için sıkıştığımda her kelime arasında kolaylıkla cümle kurabildiğim kurtarıcı bir kelimeydi.”dedi.

Öğrencilerin nasıl yazar olunabilir sorusuna Erkovan, “Yazabilmem için bir olayın bana heyecan vermesi gerekiyor. Yaşadığım her şeyi biriktiriyorum. Aklıma geldikçe yazıyorum. İnsanlarda mutlaka bir yetenek vardır. Kendini bu konularda denemeliler diye düşünüyorum. Nasıl ki enstrüman çalmayı, gitar çalmayı öğrenebiliyorsak, yazmayı da öğrenebiliriz. Kimisinin sanat yönü ağır basıyordur, yazarak hayatı anlatır. Kimisi de matematiği iyidir, mühendis olur, hayatı rakamlarla analiz ederek öğrenmeyi tercih eder” ifadelerini kullandı.

Başkan Işıksu’dan teşekkür

Program öncesi konuşma yapan Başkan Mutlu Işıksu, Adapazarı Belediyesi kültür ve sanat etkinliklerinin her ay farklı ve zengin programlarla devam ettiğini belirterek, öğrencilere ilgilerini çekebilecek etkinliklere davet etti. Işıksu ayrıca gerçekleştirilen söyleşi için Yazar Erkovan’a teşekkür etti.