Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını 2019 yılının son günlerinde Çin'in Hubei Eyaleti'ne bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıktı, ardından da kısa sürede yayıldı.

Türkiye’de ilk vaka ise 11 Mart tarihinde görüldü. Ancak Serdivan Belediyesi, virüs salgını Türkiye’ye ulaşmadan önce ilçede bir dizi önlemi hayata geçirdi.

Salgınla ilgili önlemlerine ilk olarak 19 Şubat tarihinde okulları ilaçlayarak başlayan Serdivan Belediyesi, bu çalışmalar kapsamında ilçedeki kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere vatandaşların yoğun olarak kullandıkları alanlarda dezenfekte çalışması gerçekleştirdi.

Belediye ekipleri, ilçedeki 37 okulu, 70 dini tesisini, 13 aile sağlık merkezini, 5 kargo şirketini, 79 eczaneyi, 35 kamu kurumunu, 24 muhtarlığı, 11 petrol istasyonunu, içerisinde sosyal donatı alanlarının da olduğu toplam 142 adet parkı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği ve Sağlık Bakanlığının onayladığı, uygulandığı yüzeylerde 3 ila 6 ay arasında virüs ve bakterilere karşı etkin koruma sağlayan nano gümüş teknolojisi ile üretilen ilaçlarla dezenfekte etti.

Bunların yanı sıra vatandaşların daha sağlıklı ve güvenli hizmet verebilmeleri için toplam 196 hizmet aracını da dezenfekte eden Serdivan Belediyesi, bütün cadde ve sokaklarda da etkin olarak ilaçlama ve dezenfekte çalışması gerçekleştirdi.

Bu kapsamda yenilikleri de takip ederek makine parkına hava akımlı jet fan sistemini de dahil ederek daha geniş alanlara etki edebilen makinelerle güçlendiren Serdivan Belediyesi, 200 bar basınçla sisleme yaparak en küçük alanlara bile rahatlıkla ulaşabiliyor.

Serdivan Belediyesi’nin bu kapsamda yaptığı çalışmalarda, toplam bin 665 km yol, 5 bin 162 sokak, 378 cadde, 3 bin 582 adet konteyner, modern ekipmanlarla dezenfekte edildi.

Ayrıca bu süreçte en önemli husus olan sosyal mesafenin korunması kuralını da göz önüne alarak, ilçedeki banka, duraklar, atm ve eczaneler başta olmak üzere vatandaşların yoğun olarak kullandığı 84 farklı noktadaki alanda sosyal mesafe çemberi uygulandı.

Bu süreçte sokak hayvanları da unutulmadı. İlçenin farklı noktalarında bulunan beslenme ünitelerine toplam 957 kg mama dağıtılırken, gün aşırı su ve mama ihtiyaçları karşılanmaya devam ediliyor. Ekipler ayrıca, hem rutin kontrollerde tespit edilen hem de vatandaşların ulaştırdığı yaralı hayvanlarla da yakından ilgileniyor. Bu çalışmalar kapsamında ciddi sağlık sorunu olduğu tespit edilen 8 sokak hayvanı, ameliyatları ve tedavileri veteriner hekim nezaretinde gerçekleştirilerek tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

Serdivan Belediyesi, koronavirüs salgınında en fazla ihtiyaç duyulan malzemelerin başında gelen maske konusunda da vatandaşlarına büyük destek verdi.

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “21 Nisan itibari ile  kendi maskemizi üretmeye başladık” diyerek bu güne kadar 164 bin 750 maske ürettiklerini ve 70 bin 614 adet maske dağıttıklarını söyledi.

Serdivan Belediyesi ile iletişime geçen tüm vatandaşlara, evlerine kadar giderek maske teslim edilirken, günlük ortalama 3 bin maskeyle dağıtımının sürdüğü belirtildi.

“Sadece ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız değil çağrı merkezi üzerinden bizimle irtibat kuran tüm hemşehrilerimize gıda noktasında destek olmaya çalıştık” diyen Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Bu kapsamda; 7 bin 584 ailemize erzak kolisi dağıttık. 2 bin 81 ailemize Cumhurbaşkanlığımızın uhdesinde 1000 TL nakdi yardım yapıldı. 416 ailemize 400 TL nakdi yardım yapıldı.

Ağırlıklı olarak sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde olmak üzere toplam 324 ailemize bebek bezi yardımı yapıldı. Yine aynı şekilde sokağa çıkma yasağının olduğu günler ağırlıklı olmak üzere 256 ailemize paket mama yardımı yapıldı. 287 ailemize 1 litrelik paketlerde süt dağıttık. Sokağa çıkamayan ve bu süreci evlerinde geçiren 164 ailemize eldiven, kolonya ve likit jelden oluşan dezenfektan kiti dağıttık. 20 ailemize kömür yardımında bulunduk. Belediyemiz aracılığıyla ilk 10 günde 160 ailemizin alışverişini gerçekleştirdik. Belediyemiz aracılığıyla ilk 10 günde 100 vatandaşımızın ilaç teminini gerçekleştirdik. Belediyemiz aracılığıyla ilk 10 günde 90 büyüğümüzün maaşını çekerek kendilerine teslim ettik. Sonrasında bilindiği gibi bu süreç kaymakamlıklar bünyesinde kurulan vefa destek gurupları tarafından yürütülmeye başlandı” dedi.

Serdivan Belediyesi, evde vakit geçiren vatandaşların taleplerine de cevap verdi. İçerisinde belediye yayınlarının da olduğu çocuk, genç ve yetişkin kategorilerinde toplam 86 adet kitabı kriz merkezi aracılığıyla vatandaşlara ulaştırdı. Bulmaca isteyen büyüklerin istekleri de yerine getirildi.

8 Nisan itibari ile 0531 608 56 76 numaralı Whatsapp iletişim hattı ve 444 54 50 çağrı merkezini hayata geçiren Serdivan Belediyesi, o tarihten bu yana çağrı merkezine gelen 24 Bin 562, Whatsapp iletişim hattına gelen 14 bin 722 başvuruyu cevaplandır.


Vatandaşların sağlığı için iş yerlerini de rutin olarak denetleyen Serdivan Belediyesi, ağırlıklı olarak fırın ve marketlerden oluşan toplam 478 işletmeyi hijyen sosyal mesafe ve fiyat konusunda denetledi.

Gelen tüm şikayetlere ekiplerin anında müdahale ederek gerekli işlemleri yaptığına dikkat çeken Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Bu kapsamda da 17 işletmeyle ilgili gerekli işlemleri yaptık. Aynı zamanda semt pazarlarında alışverişe gelen vatandaşlarımıza ve pazar esnafımıza da toplamda 3 bin 840 adet maske dağıttık. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte hemşehrilerimizle özellikle de çocuklarla aramızda kurduğumuz bağ ve bu bağdan doğan muhabbeti sosyal medya üzerinden daha da sağlamlaştırmak adına muhabbet mesafe tanımaz dedik.

Serdivan Fikir ve Sanat Akademimiz bünyesinde çalışmalarını yürüten çocuk akademimiz tarafından ramazan ayı boyunca birbirinden renkli ve güzel etkinlikler hazırladık. Bunları akademimizin sosyal medya hesaplarından gençlerimizle paylaştık.

Ramazan’a özel hadis günlüğünden origamiye kadar farklı çalışmalarla çocuklarımızla bir arada olmaya devam ediyoruz” dedi.