Yaz aylarının vazgeçilmezi ve içerisinde barındırdığı B, C ile K vitaminleriyle vücuda destek olan yediveren çileğinin hasadı başladı. Bahar aylarında hasadına başlanan yediveren çileğinin Ağustos ayında da ilçenin yüksek kesimlerinde devam ediyor. Bu doğrultuda geçen senelere göre verimi az olan vitamin deposunun fiyatının aynı kalması üreticinin yüzünü güldürmedi. İlçenin yüksek kesimindeki mahallelerde ikamet edenlerin geçim kaynakları arasında yer alan çileğin kilosu yaklaşık 10 liradan satılarak alıcıların sofralarını süslüyor. Çilekli, Hüseyinli ve Kemaliye Mahalleleri'nde üretimi yapılan çileğin pazarlamasını erkekler, toplamasını ise kadınlar yapıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, verimin az olması bu sene çilek üreticilerinin mağdur ettiğini belirtti.

"Üreticimiz bu sene gerçekten mağdur durumda"
Konuyla ilgili açıklama yapan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya,
“Pamukova'da son yıllarda çilek üretimi bir hayli yaygınlaştı. Özellikle yayla mahallelerinde bulunan Çilekli, Hüseyinli, Kemaliye ve Akçakaya'da şuanda çilek hasadı başladı ve devam etmekte. Genellikle Mayıs’ın sonuna doğru hasada başlıyoruz. Hava şartları doğrultusunda Kasım ayına kadar devam ediyor. Bu sene hava şartları ve doğal afetlerden dolayı ilk çiçeği kırağı etkiledi. İkinci de tam döle bindiği zamanda aşırı yağışlardan dolayı dölleri çürüdü ve çilek üreticisinin yüzü buruldu. Geçtiğimiz senelere göre fiyatlarda herhangi bir değişiklik yok. Girdi maliyetlerimiz hızla yükseldiği halde geçen sene 8-10 liraya verdiğimiz çileği bu sene ve tonajda çok büyük sıkıntı yaşamamıza rağmen yine 10-12 lira arasında veriyoruz. Zaman zaman da 8 liraya kadar düştüğü oluyor fakat maalesef verim yok. Özetle çileğin fiyatı aynı, girdi maliyetleri arttı. Üreticimiz bu sene gerçekten mağdur durumda. Yayla mahallelerimizde üretilen bu çileği daha geniş bir alana pazarlamasını yapabilirsek, hem ülke ekonomisinin hem de buradaki çiftçilerin ekonomisinin daha iyi olacağının kanaatindeyim” dedi.

"Bu sene çilek üreticisinin işi zor"
Hüseyinli Mahallesi Muhtarı ve çilek üreticisi olan Adem Çoban ise,
“Bu seneki fiyatlar geçen seneyle aynı ama maliyetler çok yüksek. Hava iklimi de bu sene çok uygun olmadı. İlk dönem bizim çileklerimizi kırağı vurdu, ikinci dönemde de yağmurdan çürüdü. Özetle bu sene çilek üreticisinin işi zor. Bu sene aldığımız fidelerde sorunlu çıktı ve memnun kalmadık. Verimimiz az” diye konuştu.

"Çilek ile ilgili sorun yaşıyoruz"
Geçen senelere göre bu sene tonajın az olduğunu belirten çilek üreticisi Hüseyin Marangoz da,
“Hasatın geçen senelere biraz gerisindeyiz, yaklaşık 20 gün kadar. Geçen sene Temmuz ayının 15’inde dönümden 300 kilogram çilek toplarken şuan da o tonajı 10 dönümden toplayabiliyoruz. Çilek ile ilgili baya bir problemimiz var. Çilek sadece bu bölgenin değil. İstanbul, Kocaeli'nden de buraya çilek almak için gelenler var. Özellikle hafta sonları yol kenarlarında pazar yerleri kuruluyor ve satışlar yapılıyor. Orman yangınlarından dolayı orman yollarının kapanması da satışları baya bir etkiledi. Pandemide ise hafta sonlarının kapalı olması yığılmaya sebep olarak çileklerin tam fiyatını vermemesine sebebiyet verdi” şeklinde konuştu.