Kaynarca ve Karasu ilçelerinde yer alan Türkiye’nin en büyük longoz ormanı Acarlar Longozunu besleyen derelerin kirlilik seviyesi yükseldi. Bu doğrultuda Topçu, Birlik ve Ortaköy Mahalleleri'nin yanından geçen derelerde, oluşan kirlilikten dolayı balık ölümleri çoğaldı. Bölgede yaşayan vatandaş ise ölü balıkları görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bölgedeki sivri sineklerden ve kirliliklerden şikayetçi olan Zikrullah Halimergün isimli vatandaş, daha önceki senelerde yüzdükleri derede şu anda hiçbir canlının yaşamadığını dile getirdi.

Dereyi kirlettiği iddia edilen fabrikaya 3 sene içerisinde 99 bin 131 lira ceza kesildiğini belirten Ortaköy Mahalle Muhtarı Muzaffer Aydın, bu cezalanın fabrika için çerez parası olduğunu vurguladı.

3 senede 99 bin lira ceza
Yıllardır dere kirliliğinden şikayetçi olan ve bu duruma bir çözüm bulunamadığını ifade eden Ortaköy Mahalle Muhtarı Muzaffer Aydın,
“Acarlar Longozunu besleyen dere; 5-6 köyün tarım sulaması, hayvan ile balıkların yuvası ve vatandaşların eğlence yerleri. Şimdi bu kanalın haline bakın. Bunun çözümü kimde, sorumluluk kimde? Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden ekipler gelmeden önce fabrikaya hemen haber uçuyor, bir an evvel arıtmayı çalıştırın diye. Daha sonrasında ekipler borudan tahlil alıyor. Gelip dereden alacaksın o tahlili, bizim boruyla bir işimiz yok, bizim sorunumuz kanal. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü fabrikaya 3 senede 99 bin lira ceza kesmiş. Bu para fabrika için çerez parası. Biz fabrikaya ceza kesilmesinin peşinde değiliz. Biz kanala neden bu kimyasallar ve atıklar atılıyor bunun peşindeyiz” dedi.

"Pisliğin sahibini bulamıyorlar"
Yetkililere defaten bildirilmesine rağmen bir çözüm bulamadıklarını belirten Birlik Mahallesi Muhtarı Fazlı Boğaz ise,
“12 yıldır bu deredeki pislikle uğraşıyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına defalarca yazılı, sözlü olarak konuyu bildirdim. Suçüstü yakalayarak, tahlil sonuçlarını yakalayarak ve fotoğraflayarak defalarca bildirmemize rağmen hiçbir çözüm üretmediler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı topu sadece taca atıyor. 'Biz fabrikanın arıtmasıyla mesulüz' diyorlar. Deredeki pisliği araştırdıkları yok. Fabrikanın arıtmasından tahlil aldıklarını ve onların temiz çıktığını söylüyorlar. Bu deredeki pisliğin sahibini bulamadılar, bulamıyorlar. Bu insanlık dışı vahameti bu insanlara yaşatanlara lanet olsun. Vatandaş, bağını ve bahçesini kullanamaz hale geldi. Yüzdüğümüz, suyunu içtiğimiz ve balık tuttuğumuz derenin yanına yaklaşamıyoruz” diye konuştu.