Sakarya Barosuna kayıtlı 200’ü aşkın avukat, düzenledikleri toplantıda Barolar Birliğinin ‘Hayır’ kararının aksine ‘Evet’ oyu kullanacaklarını dile getirdiler.
Gerçekleştirilen toplantıya; 200’ü aşkın avukatın yanı sıra, Baro Başkan yardımcısı, baro yönetim üyeleri, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba, MHP Sakarya İl Başkanı Avukat Levent Bülbül de katıldı.


16 Nisan’da yapılacak referandumun sadece siyasilerin değil tüm toplumun meselesi olduğunu dile getiren Baro eski Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, “16 Nisan referandumunda bir sistem değişikliği olacak ve bu sistem üzerinde herkesin bir eleştirisi, fikri olacağına inanıyoruz. Barolar Birliği olarak bu ortamı sağlamamız gerekiyor. Bu tartışmaları, görüşümüz ne olursa olsun, bu ordunun sağlama vazifesi vardı. Beklentilerimiz istediğimiz yönde olmadı. Biz avukatlar olarak bunu sağlayamazsak, tarafları dinleme ve tarafların eleştirisine demokratik kültürden uzak olursak, sistemi yönetenlere, iktidarda olanlara karşı sözümüzün tesiri olmayacaktır. Bizim inandırıcılığımız da olmayacaktır aynı zamanda. Bir karar verdik, birçok arkadaşımla birlikte istişaresini yaptık. Kendi aramızda böyle bir toplantı yapalım dedik. Aslında tüm arkadaşlarımızı tek tek aramak isterdik ama zaman çok kısaydı, çok da hızlı bir süreç içerisinde karar vererek böyle bir toplantı yaptık. Önce kendi bahçemizin önünü süpüreceğiz, ondan sonra bu ülkenin, bu milletin dertleri ve sorunları ile ilgileneceğiz. Önce kendimiz demokrasi kültürünün gereklerini yerine getireceğiz” dedi.



Hacıeyüpoğlu, “Türkiye Barolar Birliği ve onunla birlikte hareket eden baroların tutumu, referandum çerçevesinde siyasi görüşlerini kamuoyuna taraf olarak açıklamalarından ibaretti. Oysa Türkiye’de barolar ve barolar birliği çok saygın kuruluşlar. Bu anlamda biz onlardan konuştukları her platformda farklı görüşleri içeren, kendileri gibi akademisyen, hukukçu meslektaşlarımıza da yer vermelerini beklerdik. Biz biliyoruz ki her oy kullanan saygın bir iş yapıyor, kararı da saygın olacaktır. Ama biz meslektaşlarımızla o imkanı sağlamayan barolara ve barolar birliğinin aksine bir alternatif olarak, kendi aramızda da olsa o platformu sağladık” diye konuştu.



AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ise, şuan ki sistemde ne gibi sorunların yaşandığını ve yaşanmaya müsait olduğunu izah ederek, yeni sistemin daha avantajlı, daha iyi, daha hızlı ve etkin bir sistem olduğunu belirtti. İsen, “Türkiye gerçekten tarihin en kritik dönemlerinden birisini yaşıyor. Bu Türkiye’nin iyi yönetilmediği manasına gelmez, kesinlikle böyle anlamayın. Ama 1. Dünya Savaşı ile birlikte biz hem bir imparatorluk hem de bir medeniyet kaybettik. Bana göre medeniyet, imparatorluktan daha önemlidir. İmparatorluk, medeniyet kaybı sonrasında bugün ki çevremizdeki sınırlar belli oldu büyük oranda. Bu sınırlar şimdi yeniden çiziliyor. Bu yeniden çizilme aşamasında çok şükür ki Türkiye bugün 1915’te ki hasta adam konumunda değil. Meselelerine daha çok sahip çıkabilecek bir konumda. Ama çevremizde ciddi bir yangın var, bu yangın Türkiye’yi etkiliyor. Türkiye de hem bu yangının söndürülmesinde, hem de bu yangının neticelerinden kendisini daha sade bir konuma taşıma gayreti içinde. O bakımdan da Türkiye’nin gerçekten hızlı karar alabilme ve bunları hızlı uygulayabilme noktasında çok kritik bir aşamada durduğunu biliyorum. Bunun çok hayrına olabilecek ve Türkiye’nin önünü açabilecek dikkate değer bir uygulama olduğunu bir kez daha vurgu yapıyorum” şeklinde konuştu.



Sakarya MHP Milletvekili Zihni Açba da konuşmasında, “Bir konuşmacı çıkıyor diyor ki, eğer 16 Nisan akşamı sandıktan hayır çıkarsa, Türkiye’de kan gövdeyi götürür, Türkiye’de savaş çıkar diyerek yalan söylüyor. Yine bir başka kişi çıkıyor ve diyor ki; eğer 16 Nisan akşamı evet çıkarsa, Türkiye’ye 17 Nisan’dan itibaren padişahlık gelir. Bu da yalan söylüyor. Türk milleti hakikaten Cumhuriyet ile birlikte fikrini verdi. Bu memlekette bu milleti birbirine düşürmeye ne kimsenin gücü yeter, ne de kimse bunu başarabilir” ifadelerini kullandı.



MHP İl Başkanı Avukat Levent Bülbül kararının 'Evet' olduğunu söyleyerek, "Çatı kuruluşumuz, ana meslek kuruluşumuz Türkiye Barolar Birliği'nin çok ciddi bir angajman içerisine girmesi, bir anda meslektaşlarımızı sıkıntıya soktu. Bu sıkıntıyı her sohbetimizde, her yerde konuştuk. 'Evet' demeyi düşünen de, 'Hayır' demeyi düşünen de bu noktada, bu işin bir aşırılığa dönüştüğünü ifade etti. Ben de 'Evet' görüşünde olan bir meslektaşınızım. Bu sebeple belki böyle bir toplantıya ihtiyaç duyuldu" dedi.