Geçtiğimiz günlerde Antalya’nın kendi yöresel kabağından yapılan Kabak Tatlısı’nın coğrafi işaret tescili alınması ile gündeme gelen “Adapazarı Kabak Tatlısı” tescil sürecinde sona yaklaşıldığı bilgisini veren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi:

“Sakarya, üretim kabiliyetinden, işgücüne, beşeri sermayesinden, tarım topraklarına, topraktan elde ettiği ürünlerden pişirdiği yemeğe kadar herşeyi ile özel bir kent. İlimiz, binlerce yıllık tarihi ve yemek kültürüyle de çok önemli bir değere sahip. Bunu dünyaya tanıtmanın, katma değerini artırmanın yolu, coğrafi işaretli ürünlere yatırım yaparak bu değerlere sahip çıkmaktan geçiyor. Biz de Oda olarak ilimizin yöresel ürünleri ile ilgili ilk çalışmalarımıza 2009 yılında başladık. İlimizde çeşitli kurumlarımız tarafından başvuru aşamasında ve tescili tamamlanmış toplam 13 üründen 5’i tescil edilmiş ve 8 tanesinin başvuru süreci de devam etmektedir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak da Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan Adapazarı Dartılı Keşkek ve Adapazarı Islama Köftesi’nin ilimize has ürünler olduğunu tescil ettirdik. Bu iki üründe 2009 yılından beri coğrafi işaretimiz var.

"Adapazarı Kabak Tatlısı tescili"
Bunun dışında SATSO olarak başvurularımızı yaptığımız 8 ürünümüz için de tescil bekliyoruz. Bu ürünlerimiz arasında Adapazarı Kabak Tatlısı ile ilgili ilk başvurumuzu 2009 yılında yaptık, o dönem kabak ürünümüzün tescilli olmaması sebebiyle reddedilen başvurumuzu, kabağın tescillenmesinin ardından 2020 yılı Temmuz ayında tekrar yeniledik. Coğrafi işaret başvurumuz tescil aşamasında sona geldi. Çok kısa zamanda Adapazarı kabak Tatlısı’nın coğrafi tescilini şehrimize müjdeleyeceğiz. Bunun dışında; Pamukova ceviz ezmesi, Pamukova kavunu, Sakarya Abhaz (Abaza) peyniri, Taraklı çam (kozalak) reçeli, Taraklı şimşir kaşık, Taraklı şimşir tarak, Taraklı uğut tatlısı da tescil başvurusunda bulunduğumuz ürünler. Sakarya ilimiz ile özdeşleşmiş Adapazarı Kabağının coğrafi tescili de geçtiğimiz yıl Sakarya Ticaret Borsası tarafından alınmıştır.

"Kabak Tatlısı denilince akla gelen ilk şehiriz"
Kabak, özellikle şehrimizin kültürel, coğrafi yapısı ve halkımızın tecrübeleri ile şekillenmiş ve yüzyıldan fazla zamandır üretilmeye devam edilen şehrimize özel bir üründür ve Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, Kabak Tatlısı denildiği zaman ilk akla Adapazarı gelir. Bu sorumluluk doğrultusunda SATSO olarak, başvurumuzu yapmış ve sonuç almak üzereyiz. Birkaç hafta içerisinde tescil süreci tamamlanacak olup, diğer ürünlerimiz ile beraber hak ettiği değeri koruyacağız. Diğer illerde benzer isimlerde tescillerin yapılması, Adapazarı Kabak Tatlısının tescil edilmesine engel olmayıp, Adapazarı Kabak Tatlısı’nın ününe gölge düşüremez. Her yörenin iklimi ve toprak özelliğine göre yetişen ürünlerinin lezzeti farklıdır. Bugün Adapazarı Kabağı ve Adapazarı Kabak Tatlısı sadece Sakarya’ya aittir, diğer illerinki kendilerine aittir. Bizim ürünlerimiz orijinaldir ve bunu hepimiz biliyoruz.”