Adapazarı Belediyesi Haziran ayı meclisi, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu başkanlığında, koronavirüs önlemleriyle toplandı. Adapazarı Belediyesi Meclis Toplantısı’nda 18 maddelik gündemle toplanan mecliste, maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edildiği gözlenirken, katılımcıların ateş, ölçüldü ve toplantıya meclis üyeleri ve basın mensupları alındı. Belediye Başkan Yardımcıları, bürokratlar ve misafirler ise meclis salonu dışında hazırlanan alanda meclisi ekrandan takip etti. 

Kapsamlı koronavirüs mücadelesi
Meclis gündemi öncesinde bir konuşma yapan Başkan Mutlu Işıksu, pandemi sürecinde gerçekleştirilen çalışmalardan, projelerde gelinen noktadan ve önümüzdeki dönemde start verilecek hizmetlerden bahsetti. Başkan Işıksu konuşmasında; “2019 yılı ve 2020’nin ilk yarısı her anlamda bizim için oldukça önemli ve benzersiz tecrübeleri müşahede ettiğimiz bir dönem oldu. Bu dönemde, en başta sizlerle birlikte Adapazarı’mızı çok sevdiğimizi hemşehrilerimize en güzel şekilde göstermeye çalıştık. Seçimler öncesinde yola çıktığımızda ve akabinde görevi devraldığımızda, gönül belediyeciliğinin en güzel örneklerini sergilemek için gece gündüz aktif ve gayretli çalışmalar gerçekleştirdik ve bu gayretimiz her geçen gün artarak 32 projemizde ne durumdayız hemen hemen her meclis toplantımızda kamuoyunu bilgilendirdik. Ve tabii ki hiç beklemediğimiz ancak hızlıca refleks sergilediğimiz koronavirüs salgın hastalığı süreci ile karşılaştık. Kayıplarımız oldu. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, hasta olanlara acil şifalar diliyorum. Adapazarı Belediyesi olarak salgın süreci için çalışmaya, ülkemizde daha ilk enfekte vakası açıklanmamışken başladık ve daha sonra da tedbirlere çok dikkat ettik. Adapazarı’mızın her noktasında dezenfeksiyon ve temizlik önlemleri aldık, hijyen setleri temin ettik. Kamu Kurum ve Kuruluşları, (Kaymakamlık, Bankalar, Postane, Aile Sağlığı Merkezleri vb.), Camii, Kuran Kursu, Okul, Eczane, Basın Kuruluşları, Taksi Durağı, Berber, Kuaför ve Güzellik Salonu, Kahvehane ve Çay Ocağı vb. yerlerde, 84 mahallemizin tamamında, Türkiye’de ilk olarak uyguladığımız sistemle ve ayrıca modern yöntemlerle şehir merkezinde bulunan cadde, sokak ve Pazar yerlerinde olmak üzere, toplam 4 bin 111 noktada dezenfekte işlemi yaptık ve uygulamalarımız devam ediyor" dedi.

Maske, mesafe ve temizlik çalışmaları
Başkan Işıksu, "Adapazarı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Adapazarı Halk Eğitim Merkezi atölyelerinin iyileştirilmesi dâhil, bakım ve onarım çalışmalarıyla birlikte Bilgievlerimizde bulunan 22 adet dikiş makinesini temin ederek salgının ilk günlerinden itibaren her gün 30 bin maske üretimine destek verdik.362 bin maske, 60 bin 200 eldiven, 2 bin 463 litre el dezenfektanı, 3 bin 147 Borel dezenfektan ve 315 litre kolonyayı, hareketliliğin yoğun yaşandığı ve ihtiyaç duyulan noktalarda vatandaşlarımıza hediye ettik. 10 Haziran dâhil, 10 bin 255 adet gıda kolisi, bin 675 adet alışveriş kartı olmak üzere toplam 11 bin 930 vatandaşımıza sosyal destek verdik. Genelge kapsamında hizmet sunamayan berberler, bayan kuaförleri, kahvehaneler, okul kantinleri ile pazaryerlerindeki kapalı tezgah işletmecileri olmak üzere toplam 1000 esnafımıza da, 300’er TL değerinde alışveriş kartlarını ilgili Odalar vasıtası ile teslim ettik.  Bilgilendirici afişler ve duyurular, Semt Pazarları başta olmak üzere hareketliliğin yoğun olduğu yerlerde önlemler ve Adapazarı Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının uygulanması olmak üzere tüm çalışmaları hızlıca neticelendirdik. Dezenfekte işlemi uyguladığımız tüm noktalarda bilgilendirici afişleri asarak vatandaşlarımızın daha tedbirli olmalarına yönelik destek çalışmaları gerçekleştirdik. Şehir merkezinde ihtiyaç duyulan noktalarda maske, mesafe ve temizlik uyarı çalışmaları yaptık" diye konuştu.

Zabıta denetimleri ve sahipsiz hayvanların beslenmesi
Zabıta ekiplerinin denetimlerini aralıksız sürdürdüğünü ifade eden Başkan Işıksu, "Adapazarı Hıfzıssıhha Kurulu Kararları kapsamında salgın tedbirlerinin üst seviyede işletilmesi adına düzenli olarak 543 noktada Zabıta Denetim çalışmaları gerçekleştirdik. Sokağa çıkma yasağı veya kısıtlaması uygulanan hafta sonlarında vatandaşlarımıza hizmet sunan fırınlar, eczaneler, akaryakıt istasyonları, oto lastik tamircileri, traktör tamircileri, gübre ve tarımsal ürünler tedarik edilen işletmeler sosyal medya hesaplarımızda ve belediyemiz web sitesinde vatandaşlarımıza duyurduk. Hayvanseverlerle ortak belirlenen besleme alanımızda bulunan 135 kulübe ile birlikte, muhtarlarımızla mahallelerimizde belirlediğimiz besleme noktalarında, şehir merkezinde belirlediğimiz noktalara koyduğumuz mama kulübelerinde bugüne kadar 10 ton yaş ve 3 ton kuru mama yerleştirdik.  Şehirdeki sahipsiz hayvanların bulunduğu noktaları tespit ederek, hayvan severlerle iş birliği içerisinde, düzenli seferlerle aç ve susuz kalmamalarını sağladık" dedi. 

Vefa destek ile tam koordinasyon
Pandemi döneminde yapılan çalışmaları tek tek anlatan Işıksu, "23 Mart 2020 ile 12 Nisan 2020 tarihleri arasında Toyota Hastanesi’nde (Karantina Hastanesi) görev yapan sağlık çalışanlarımızın bir kısmını Karaman Spor Kompleksi’nde misafir ettik, günlük ihtiyaçlarını karşıladık.  Adapazarı Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Vefa Destek Grubu’na 4 personel, 4 araç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak taşınması adına 1 kamyon desteği verdik. 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan risk grubundaki vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz ile Adapazarı Vefa Destek Grubu arasında tam koordinasyon sağladık. Yaşlılarımızın emekli maaşlarının temini konusunda ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmaları neticelendirdik.
Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin bahçesindeki çalışmalara destek verdik. Moral ve motivasyon çalışmaları yaptık. Sosyal medya hesaplarımız başta olmak üzere, birçok platformda örnek çalışmalar yaptık, vatandaşlarımıza çekilişler düzenledik, hediyeler verdik. Önemli gün ve haftalarda, şehit annelerimize, bir asrı tecrübe etmiş annelerimize tedbirlerle misafir olduk, hediyelerini takdim ettik. Sokağa Çıkma Kısıtlaması belirli aralıklarla kaldırılan 65 yaş üzeri büyüklerimizle buluştuk. Hediyeler takdim ettik. Çocuklarımızla Donatım Park’ta bir araya geldik, resim yaptık. Vefa Destek ekiplerimizle sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere birçok vatandaşımıza sürprizler yaparak doğum günlerini tebrik ettik.  İnşaallah kontrollü sosyal hayat döneminde de maske, mesafe ve temizliğe dikkat ederek çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

"Hedeflerimiz için daha çok çalışacağız"
Adapazarı’nın ihtiyaçlarına insan ve çevre odaklı, katılımcı ve kalıcı çözümler üretmeyi ve daha güzel yarınlar inşa etmeyi asli bir vazife olarak gördüklerini söyleyen Başkan Işıksu, “Çalışma sürecimiz içinde birçok başarılı hizmeti Adapazarlı hemşehrilerimize sunmaya çalıştık. Tüm kademelerimizle tabiata ve insana, kamu yararına ve çalışma ilkelerimize odaklandığımız yoğun ve gayretli bir dönem geçirdik.  Dezavantajlı kesimleri gözettik, büyüklerimizin tecrübelerinden, genç arkadaşlarımızın fikirlerinden yararlandık. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarımızın, muhtarlarımızın çalışma süreçlerine aktif katılımlarını sağladık. Belediyemizin teşkilat şemasında yer alan bütün birimler, kıymetli meclis üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarımız, Adapazarı’mız için, Adapazarı markası için büyük bir özveri ve titizlikle çalışmalarını sürdürüyorlar. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Aziz milletimizin bizlere emanet ettiği Adapazarı’mızın yönetimini en iyi şekilde muhafaza etmenin gayret ve bilinci, hedeflerimize ulaşabilmenin azmi ve temennisiyle daha çok çalışmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

"Sorumluluklarımızın bilincindeyiz"
Adapazarı’nın beklentilerinin farkında, sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirten Başkan Mutlu Işıksu, “Nisan 2019 – Haziran 2020 dönemi çerçevesinde 32 projemizin bazılarını etap etap hayata geçirdik, diğerlerinin altyapılarını oluşturduk. Daha açık ifade etmemiz gerekirse, önümüzdeki aylar ve 2021, altlıklarını hazırladığımız, altyapılarını tamamladığımız projelerimizin temel atma ve açılış dönemleri olacak inşaallah. Göreve başladığımız ilk günden itibaren, proje çalışmalarımıza hemen başladık. Çocuk Hakları Sokağımızın açılışını gerçekleştirdik. 2 ve 3. Etaplar için de hazırlıklarımız devam ediyor. Karaman Mahallemize de bu yaz Çocuk Hakları Sokağı kazandıracağız. 30 Haziran’da inşaallah ihalemiz olacak. 
Mahallemi Güzelleştiriyorum Projemizin ilk etabını Papuççular, Çıracılar ve Fabrika Caddelerimizde tamamladık, şimdi de ikinci etaba çıkacağız. Yenigün, Papuççular ve Semerciler Mahallelerimizin tespit ettiğimiz kısımlarında çalışmalarımızı çok yakında başlatacağız inşaallah.  
Sıfır Atık, Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyonu, Adapazarı Belediyesi İletişim Merkezi, Engelli Hizmetleri Danışma Ofisi, Bebek Bakım Odaları projelerimizi tamamladık. İhtiyaç hâsıl oldukça proje etaplarını genişleterek çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Yeni Bebek Bakım Odaları çalışmamız olacak. Ayrıca Sıfır Atık Müdürlüğü kuruyoruz" dedi.

Adapazarı merkezine estetik dokunuşlar
Adapazarı merkezine estetik dokunuşlar yapacaklarına dikkat çeken Başkan Işıksu, "Kültür Sanat Çalışmaları ile fark oluşturduk. Orhangazi Kültür Merkezi, Deprem Kültür Müzesi ve Bilgi Evlerimizi kapsamlı tadilattan geçirerek yeniledik. İnşaallah yeni dönemde de faaliyetlerimizi hız kesmeden sürdüreceğiz. Şehir merkezinde Aynalıkavak Meydanı (bakraç) ve Belediyemizin arkasında atıl durumda olan alanda (su saati) estetik dokunuşlar yaptık. Adapazarı’nın tarihi ve kültüründen, şehir yaşantısından ilhamla böyle güzel, küçük dokunuşlar yapmaya devam edeceğiz. 
Güneş Enerji Santrali Projesi için geçtiğimiz hafta SEDAŞ ile bağlantı anlaşmamızı yaptık. İkizce Müslim Mahallemizde hazineye kayıtlı tahsisi belediyemize ait olan 20 dönümlük arazi üzerinde Güneş Santrali inşa edeceğiz. Önümüzdeki günlerde ihalesini hazırlayıp yapmayı amaçlıyoruz. Belediyemiz elektrik faturası yükünden bu sayede kurtulacak. Kısa vadede yatırımı kendi kendine karşılayacak tesisimiz daha sonra kar edecek inşaallah.  Türk Ticaret Bankamız ile protokol aşamasındayız. Sona geldik. Şehir Müzesi için yakın zamanda anlaşmamızı imzalayacağız. Biliyorsunuz ADA PAZAR Yerleşkeleri inşa etmeyi planlıyoruz. İlki Güneşler. Projelerimizi tamamladık. Bu yıl yapım ihalemizi yapacağız. Daha sonra Yenigün-Tepekum ve Yenikent Bölgelerimize olmak üzere iki adet daha bu yatırımları kazandıracağız.
Kreş ve Gündüz Bakımevi için bir hayırseverimizle irtibata geçtik. 15 Temmuz Camili mahallemizde yer alan eski Telekom binasının tadilat işlerini üstleniyor, teşrifatını temin ediyor ve bize teslim edecek. Biz projelerimizi ilgili yönetmeliklere göre hazırladık. İhtiyaç analizlerimizi yaptık. İnşallah 2020 yılı içerisinde de hizmete açmak istiyoruz" diye konuştu.

Kentsel dönüşümde koordine çalışma
Başkan Işıksu sözlerini, "Kentsel dönüşüm için çalışmalarımızı olgunlaştırdık ve analizlerimizi tamamladık. Kentsel dönüşüm strateji belgemizi hazırladık. Yatırım projelerimiz arasında yer alan Coğrafi Bilgi Sistemleri sistemimizi olgunlaştırmak ve dijital arşivimizi zenginleştirmek için sahada ve ofiste çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Ekrem Yüce ile bir araya geldik, kentsel dönüşüm çalışmalarımızı da koordinasyonla yürüteceğiz inşaallah. ADA Sahaf Fikir ve Sanat Merkezi için yeri belirledik. Proje çalışmalarımız hızla sürüyor. 2021 yılında Adapazarı’mıza kazandırmak istiyoruz. Hem modern mimarinin hem de tarihin yaşatıldığı, Adapazarı’mızda sembol olacak ve ülkemizde de örnek gösterilecek oldukça bir estetik yapıyı şehrimizin eğitim, kültür ve sanat yaşamına kazandırmak istiyoruz.  ADA Meydan, Çarşı, Belediye Hizmet Binası, Evlendirme Dairesi ve Akıllı Otoparkı içeren projelerimizi olgunlaştırdık. Lansman dosyamızı hazırladık. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşabiliriz.
Merkez Sokaklara Mimari Kimlik Kazandırma Projesini oldukça önemsiyoruz. Yerini belirlediğimiz, bölge sakinleri ve esnafımızla değerlendirdiğimiz ve altyapı oluşturduğumuz çalışmayı da inşaallah kısa zamanda başlatmak istiyoruz. Projesi ve altlıkları da hazır. İnşallah kalan ufak meseleleri de halledip start vereceğiz.
Mahallelerimizin imar planlarına çok önem veriyoruz. İmar planı olmayan mahallelerimiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hemşehrilerimizin taleplerini ve itirazlarını da büyük bir titizlik ve yüksek hassasiyetle değerlendiriyoruz. Bakanlık sürecinde olan mahallelerimiz var, vatandaşlarımızın arzu ettiği şekilde pozitif sonuçlarla mahallelerimizin imar planlarını tamamlamayı arzu ediyoruz. 
Adapazarı’mızı geçmişinden ilham alan, bugünün en güzelini inşa eden ve geleceği kazanabilecek projelere sahip yepyeni bir çehreye inşaallah hep birlikte kavuşturacağız. Adapazarı’mızı çok seviyorsak en iyinin peşinde olmamız, çalışmalarımızı kılı kırk yararak, büyük bir hassasiyetle yürütmemiz gerekir. Allah hepimize kolaylıklar versin” şeklinde sürdürdü.

Meclis konuşmaları
Meclis konuşmalarında AK Partili Meclis Üyeleri Behlül Bayrak ve Evren Çakırsoy, MHP’li Meclis Üyesi Erbay Kayatürk ve Mehmet İr, CHP’li Meclis Üyesi Haluk Akbay söz aldı. Bayrak, Adapazarı Belediyesi’nin pandemi sürecini kimseyi ayırmadan, gece gündüz çalışarak, çok başarılı yürüttüğünü belirterek Başkan Işıksu ve belediye çalışanlarına teşekkür etti. Evren Çakırsoy, Denetim Raporu ile ilgili açıklamalarda bulunurken, raporun hazırlanması sürecinde tüm faturaların tek tek kontrol edildiğini ve hassas ve objektif bir çalışma yürütüldüğünü vurguladı. Çakırsoy, raporun hazırlanması sürecine yardımcı olan çalışanlara teşekkür etti. 

MHP’li Kayatürk’ten teşekkür
Mehmet İr ise Denetim Raporu ile ilgili görüşlerini dile getirirken gayretli ve şeffaf belediyecilik anlayışının artarak devamını arzuladıklarını kaydetti. Erbay Kayatürk, pandemi sürecinde milletlerin yardımına koşan Türk Devleti ile gurur duyduğunun altını çizerken, Adapazarı Belediyesi’nin de vatandaşın derdine gece gündüz koştuğuna şahit olduğunu dile getirdi. Kayatürk, “Başka bir partinin mensubu olarak başarılı olanı takdir etmek gerekir. Mesele topyekûn mücadele meselesidir. Başkanımıza ve tüm ekibine, çalışanlara gayretleri için teşekkür ediyoruz.” dedi. CHP’li Haluk Akbay ise bütçe ile ilgili önerilerini sıraladı, çalışmalar için teşekkür etti. 

Meclis Gündemi
Adapazarı Belediyesi’nin 18 maddelik meclis gündeminde 8 madde katılanların oybirliği, 3 madde oy çokluğu ile kabul edilirken 5 madde imar ve tetkik komisyonuna, 1 madde plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. 1 madde ise 19 Haziran’da toplanacak birleşimde görüşülecek. 

Pandemi sürecinde vatandaşa destek 
Gündemin iki maddesinde yer alan, belediye tarafından gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilen taşınmazların; 19.3.2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımlarının 3 ay ertelenmesi, ayrıca geçici olarak faaliyetleri durdurulan işyerleri kullanılamayacağından faaliyetleri durdurulduğu süre boyunca kira bedeli tahakkuk ettirilmemesi, bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılması, pandemi sebebiyle ekonomik olarak olumsuz etkilenen, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısımlarının alınmaması ile ilgili maddeler de kabul edildi. 

Meclis Toplantısı, 19 Haziran Cuma günü saat 14.00’da toplanmak üzere birleşime ara verdi.