Toplum sağlığı ile kamu düzenini korumak ve virüsün yayılmasını engellemek adına önlemler ile ek tedbirlerin ele alındığı Vali Ahmet Hamdi Nayir’in başkanlığında olağanüstü toplanan Sakarya İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu, vatandaşların sosyal izolasyona ve alınan kararlara uymasının büyüm önem gösterdiğine dikkat çekti.

Yapılan son toplantıda alınan kararlar ise şöyle:

“18.05.2020 tarihinde verilmesi gereken Ocak-Şubat-Mart 2020 dönemi kurum ve gelir geçici vergi beyannamelerinin 28.05 2020 tarihine ertelenmesi ve 2019 yılı kurumlar vergisi beyannamesi, Ocak-Şubat-Mart 2020 dönemi geçici vergi beyannamesi, 2020/Nisan dönemi katma değer vergisi beyannamesi, damga vergisi beyannamesi, muhtasar beyanname ve 2020/Nisan dönemi aylık prim ve hizmet bildirgelerinin de sırasıyla 27.05.2020, 28.05.2020 ve 01.06.2020 tarihlerinde beyan edilmek zorunda olması nedeniyle ve sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutabilmek amacıyla; sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 15-19 Mayıs 2020 tarihlerinde aşağıda ver verilen kişi/kurumların da ilgili Hıfzıssıhha Kurul kararının 2- Açık olacak işyerleri, işletme ve kurumlar ile 3-lstisna Kapsamında Olan Kişiler kapsanama dahil edilmesi gereği ortaya çıkmıştır.

İçişleri Bakanlığı'nın ilgili Genelgesinde belirtildiği üzere,

1- Açık Olacak İşyerleri, İşletme ve Kurumlar bölümüne,

a) Sebze ve meyve arzında sorun yaşanmaması için market, manav ve bakkalların açık olacağı hususu dahil edilmiştir. Bu kapsamda, 18.05.2020 Pazartesi günü ve 19.05.2020 Salı günü sebze/meyve toptancı halleri de açık olacaktır.

b) 17.05.2020 Pazar günü, saat 18.00'dan itibaren market, manav, bakkal ve sebze-meyve hallerine mal, malzeme ve ürünlerin nakli, depolanması, mal kabulü ve satışa hazırlanması aşamasında görevli olanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmaları için eklenmiştir,

2- İstisna Kapsamında Olan Kişiler bölümüne,

a) ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek Yükseköğretim Öğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek olan öğrencilerin

T.C. Kimlik Kartı başvurularının alınması adına tüm il/ilçe nüfus müdürlükleri 18-19 Mayıs 2020 tarihlerinde açık bulundurulacak olup sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 18-19 Mayıs 2020 tarihlerinde ii/ilçe nüfus müdürlüklerine T.C. Kimlik Kartı Başvurusu ile sınırlı olmak üzere anılan sınava girecek öğrenciler ve ihtiyaç olması halinde ana, baba, veli veya vasisinden bir kişi sınava başvurulduğunu gösterir belgeyi ibraz etmek şartıyla sokağa çıkabilecektir.

b) 2020 1. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart-2020) Ait Kurum ve Gelir Geçici Vergisi Beyanı ve Ödeme Dönemi olduğundan; 16-17-18-19 Mayıs 2020 tarihlerinde serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler ve bu meslek mensupları ile beraber çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olmalarına karar verilmiştir.

Diğer yandan;

3- Covid-19 Pozitif vaka tespit edildiğinde bulaşın olası kaynağı ve temaslıların süratle tespit edilerek yayılımın önlenmesi amacı ile; Berber, Kuaför ve Güzellik Salonları gibi işyerlerinde gelen müşterilerin günlük olarak isim soy isim ve iletişim bilgileri kaydedilip iş yerinde saklanacak ve istendiğinde İl Sağlık Müdürlüğüne ibraz edilecektir.

4- Covid-1 9 Pandemisi sürecinde bundan önce alınan tüm Hıfzıssıhha Kurul kararlarında kişisel koruyucu önlemlerin önemi vurgulanmış, çeşitli kapalı alanlara (Sağlık Kurumu, Eczane, Pazaryeri, Toplu Ulaşım, AVM, Berber ve Kuaförler, Taksiler vs.) maske takarak girilebileceği belirtilmişti. Gelinen süreçte açık alanlarda da vatandaşlarımızın sosyal mesafeyi koruma kuralına yeterince riayet etmedikleri görüldüğünden tüm eski tedbirlere ilave olarak 15.05.2020 tarihinden itibaren ilimizde bulunan tüm vatandaşlarımın açık alanlar dahil olmak üzere konutlarından çıktıktan sonra maske takmaları zorunludur.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valilik/Kaymakamlıklar tarafından uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması tedbirleri uygulanacaktır. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince oy birliği ile karar verilmiştir.”