Milli Eğitim Bakanlığı, bazı okulların yardımcı kaynak kitap dayatması üzerine, önceki gün illere yazı gönderdi. Öğrencilere dağıtılan ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecilerinin “yardımcı kaynak” adı altında öğrencilerden ek kitaplar istemesi üzerine harekete geçen MEB, bütün şehirlere bir yazı göndererek “öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitapları ile Bakanlığın hazırladığı yardımcı kaynakların dışındaki diğer materyallerin okullarda reklam ve tanıtımlarının yapılmasına izin verilmemesini ve velilere yönelik maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılmasını” istedi.
Yazıda “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz” hükmü hatırlatıldı. 
Ancak buna rağmen, bazı okul yönetimlerinin eğitimin başladığı ilk günden itibaren yardımcı ders kitabı aldırmak amacıyla velileri belli kitaplara ve özellikle de belli kırtasiyelere yönlendirmeleri dikkat çekti. Zorunlu ve yasal olmamasına rağmen velilerin, Adapazarı’nda birkaç kırtasiye önünde uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.
Öte yandan, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de, velilerin söz konusu yardımcı kitapları almak zorunda olmadıklarını dile getirdi.