Dr. Yusuf Gedikli, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nda Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü konulu bir konuşma yaptı.Dr. Gedikli, Kıbrıs meselesi hakkında yaptığı konuşmada, doğru, adil, kalıcı, sorunsuz bir çözüm aramak gerektiğini belirterek “Bize göre bu çözüm mevcut bağı

Dr. Yusuf Gedikli, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nda Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü konulu bir konuşma yaptı.

Dr. Gedikli, Kıbrıs meselesi hakkında yaptığı konuşmada, doğru, adil, kalıcı, sorunsuz bir çözüm aramak gerektiğini belirterek “Bize göre bu çözüm mevcut bağımsız cumhuriyetin devamından ve bunun dünyaya tanıtılmasından geçmektedir” dedi.

Rum tarafının 1963’ten itibaren Zürich ve Londra  anlaşmalarını ihlal ettiği, bu ihlalin 19 Temmuz 1974 Nikos Sampson darbesiyle zirveye ulaştığını anlatan Gedikli, Rumların milletlerarası  anlaşmalara göre kurulu bir devleti yıktıkları için suçlu olduklarını söyledi.

Türk barış harekatının kanuni ve hukuki olduğu, bu müdahale neticesinde Kıbrıs ve Yunanistan’ın demokrasiye döndürüldüğü, başka bir deyişle Türklerin galip taraf olduğunu anlatan Gedikli, “Galip taraf olarak Türklerin isteklerinin dikkate alınması gerekir” diye konuştu.

Dr. Gedikli’ye göre, Türkiye’nin 1974’te elde ettiği hukuki durumu yani haklılığı ve askeri zaferi maalesef kendi yararına bir barışla taçlandıramadığı. Türkiye’nin bu durumu tarihte ender rastlanan bir vakıadır. Yani hem haklı ve hem galip olmak; fakat aynı zamanda kendi lehine barış yapamamak. Ne yazık ki şuandaki vaziyet budur.

Kıbrıs meselesini anlatırken federasyonun başarısız olacağına örnekler veren Dr. Yusuf Gedikli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıbrıs’ta neden batının savunduğu gibi tek bir devlet olamaz? Bu sualin cevabı çok basittir. Çünkü, Kıbrıs’ta iki ayrı millet, iki ayrı dil, iki ayrı alfabe, iki ayrı din, iki ayrı kültür, iki ayrı coğrafi ve hatta iki ayrı iktisadi bölge vardır.”

Dr. Gedikli, su konusuna da değinerek “Adaya Türkiye’den su götürülmesi, Kuzey Kıbrıs’ın su ihtiyacını karşılayabileceği gibi Rumlarında Kuzey Kıbrıs’a muhtaç olacağı anlamına geldiğini” sözlerine ekledi.

Yusuf Gedikli

Gedikli’nin Kıbrıs konusunda görüşleri, Kıbrıs’ta En Uygun Çözüm Nedir? (ilkin 1997’de Kurultay gazetesinde neşredildi) sonra kitap olarak yayımlandı.

Gedikli, 1954 yılında Trabzon'a bağlı Akçaabat kazasının Kuruçam köyünde doğdu. 1980 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden, Hüseyin Cavid’in Uçurum ve İblis Tiyatroları adlı tezini vererek mezun oldu. Yüksek lisansını 1992’de İstanbul Üniversitesine bağlı Basın Yayın Yüksek Okulunda bitirdi. Tezinin adı Azerbaycan Basınında Alfabe Tartışmaları (1990-92) idi.

1993 yılında kaydolduğu Azerbaycan İlimler Akademisi Nizami Edebiyat Enstitüsü doktora programında Şehriyar'ın Hayatı ve Sanatı (Türkçe Divanı Esasında) adlı tezini 17 mart 1995 günü savunup filoloji doktoru unvanını aldı.

Yayınlanmış birçok kitabı vardır.

”Çağdaş Azeri Şiiri Antolojisi, 1983), Dost Elinden Gelen Turna (Çağdaş Azerbaycan Hikâyeleri Antolojisi), Şehriyar ve Bütün Türkçe Şiirleri (1990)

Aktarmaları

Karabağ Hanlığının Tarihi, Ahmet Bey Cavanşir Türkmenistan Türkleriyle Dayanışma Derneği yayınları, İstanbul 1993

Türk Lehçelerinin Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Prof. Ferhat Zeynalov, Cem yayınevi, İstanbul 1993

Sihirli Ağaç, Ali Samedoğlu, Çocuk Vakfı yayınları, İstanbul 1993, kitap Ali Samedoğlu’nun seçilmiş çocuk hikâyelerinden oluşmaktadır.

Şuşa Dağlarını Duman Bürüdü, Elçin, Ötüken neşriyat, İstanbul 1994

Sarı Gelin, Elçin, (2003)

Pontus Meselesi (anonimdir), Şerheden Dr. Yusuf Gedikli, (2002)

Doğu Avrupa da Türklük, Laszlo Rásonyi, hazırlayan Dr. Yusuf Gedikli (İstanbul 2006)