Merkez Bankası'ndan 128 milyar dolar kayıp diye ortalığı velveleye verenler var ya…
Aynısını rahmetli Menderes’e de yapmışlardı…
Şimdi aynısını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yapmaya çalışıyorlar…
Ama yemez…
Bu millet 15 Temmuz’da hainlere dersini verdi, iftiracılara ve onlarla birlik olacak kuvvetlere de verir…
Şeytanın aklına gelemeyenler bunların aklına gelir…
İblisin önünde yürür bunlar…
Bu topraklarda 200 yıldır bunların zihniyeti var…
Bu topraklar 200 yıldır bunlardan dolayı rahat yüzü görmedi…
Müslüman görünüp Müslümanların esaret altında yaşamasına vesile olan güruhtur bunlar…
21’nci yüzyılda bunlardan hem Anadolu halkı ve hem de Müslüman millet kurtulacak…
“Muhalefetin 128 milyar buharlaştı” iddialarına en net yanıtı AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli verdi…
Sayın Canik’linin verdiği cevap şöyle:
"Önce buharlaştı denildi. Bu rezerv birilerine peşkeş çekildiği, hatta yurt dışına aktarıldığı bile söylenildi. Türkiye ekonomisi esnek kur uygulayan ekonomi. Yani dövizin fiyatı piyasa tarafından belirleniyor. 1990 yılında TL konvertibel olduğu ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 'bana getirilecek olan her TL'ye karşılık rezerv dövizi vermeyi taahhüt ediyorum' demektir bunun anlamı. Böyle bir piyasada 128 milyar doların buharlaşması, kaybolması gibi bir durum söz konusu değil. 75 milyar doların Türkiye'deki yerleşik gerçek ve tüzel kişiler satın almışlar, bankalardaki hesaplarında duruyor. Bu paranın 75 milyar dolarını Türkiye'deki insanlar satın almış ve bankaya yatırmışlar. Büyük çoğunluğu TL mevduatlarını Dolar'a çevirmişler."
Pandemi şartlarında bazı kararlar alındığını anlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ise şunları dile getirdi:
"Turizmde sıkıntı yaşanmamış olsaydı bu talebin önemli bölümü piyasa tarafından karşılanmış olacaktı ve Merkez Bankası kaynakları kullanılmayacaktı. Yabancıların talebi sadece portföy talebi değil. Bir de tüzel kişilerden portföy yatırımcısı. TL varlığını dövize çeviriyor. Tamamen yerli değil. Bunun nedeni negatif reel faiz. Ocak ayından önce pozitifti. TL varlıklardan çıkıp dövize ve altına olan talebin yoğunlaştığı dönem 2020'dir. Kabaca 95 milyar dolarlık kısmı 2020 döneminde, pandemi döneminde kullanıldı. Nedeni negatif reel faiz. Neden negatif faize göz yumdunuz diye bir soru haklı olarak gelir. Reel faiz negatifse doğal olarak insanlar TL varlıklarından alternatif yapılara yönelir."
Sağlıcakla kalın…