Kalp krizi geçirmek, artık moda oldu…

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde yüz binlerce insan kalp krizinden hayatını kaybediyor…

Erken tanı konulan hasta tedavisi yapıldığında yaşamına devam ediyor…

Her kalple ilgili sorunu olan hastaya anjiyo yapılmıyor…

Ancak yeni bir sistemle bu daha kolay bir hale geldi…

Konunun uzmanı hekim, kalp damarlarının tıkalı olup olmadığını damardan anjiyo yapmadan tomografi çekerek net bir şekilde görebiliyor…

Bu sistemin adı da Anjiyografi…

Hani diyorum bizim İl Sağlık Müdürlüğü bu cihaz için kolları bir sıvasa nasıl olur…

Yan etkileriyle…

Ve hangi yaş grubuna uygulanabilir gibi soruların cevabını araştırdık…

Bulduğumuz bilgileri sizlerle paylaşalım dedik…

Buyurun…

Anjiyografi cihazı ne işe yarar?

Anjiyografi, diğer adıyla arteriyografi, kan damarlarının ve vücuttaki organların içini, yani lümenini görselleştirmek için kullanılan, atardamar, damar ve kalp odacıklarına özel ilgi gösterilen tıbbi bir görüntüleme tekniğidir.

BT Koroner Anjiyografi nedir?

Kalp damarlarının yeni nesil Bilgisayarlı Tomografi cihazları ile ağrısız ve 10-12 saniye gibi çok kısa bir sürede gösterilmesidir. Bugün 40 ve 64 dedektörlü BT cihazları yüksek kalitede görüntüler elde edilebilmektedir.

CT anjiyo ne demek?

BT anjiografi, vücuttaki başlıca damarların görüntülenmesinde kullanılan kol damarından ilaç verilerek yapılan bir görüntüleme yöntemidir. En sık kullanıldığı bölgeler kalp damarları (Koroner BTA), boyun ana damarları, akciğer damarları, karaciğer, böbrek ve beyin damarları ve aort ve bacak damarlarıdır.

BT Anjiyo ne kadar güvenilir?

Yeni yöntem "CT koroner anjiyografi" ile klasik girişimsel anjiyografiyi karşılaştıran bilimsel çalışmalar var ve sonuçlar birbiri ile yüksek oranda uyumlu. Uzmanlar bu yeni yöntemin negatif prediktif değerinin yüzde 99, pozitif prediktif değerinin ise yüzde 87 olduğunu belirtiyor.

Sanal anjiyonun yan etkileri neler, zararlı mıdır?

Sanal anjiyonun en önemli kazanımı, klasik anjiyonun yapılmasına gerek kalmaması. Sanal anjiyo sırasında hasta bir miktar radyasyon alıyor ve işlem sırasında verilen opak madde böbrekte yük oluşturabiliyor. Bu nedenle sanal anjiyo sık sık tekrarlanabilecek bir yöntem değildir. Sanal anjiyonun uygun hastada ve uygun zamanda yapılması gerekiyor.

Kime sanal anjiyo yapılabilir?

Eğer hastanın efor testi problemli çıktıysa, hasta 40-50 yaşın altındaysa ve göğüs ağrısı vb. yakınmaları var ise sanal anjiyo için uygun olabilir. Efor testinin ne sorunlu, ne de temiz olduğu bir grup var ki, bu grupta daha ileri bir tetkikle damarlarda sorun olup olmadığının gösterilmesi gerekiyor. Hastaya uygulanan efor testi sonucunda herhangi bir sorun görülmeyen kişilere sanal anjiyo yapılması önerilmiyor. Şüpheli iki grup bulunuyor: Efor testi sonucunda bir sorun olduğunu gösteren hastalar, efor testi sonucunda bir sorun olmadığı belirlenen hastalar. Bu grupta hasta olma olasılığı çok yüksek olan bir hastaya sanal anjiyo yapılırsa bir problemle karşılaşılabilir. Sonuçta hastalık olasılığı çok yüksek ise sanal anjiyo sonrasında koroner anjiyo yapılma ihtimali de çok yüksek oluyor. Böylece gereksiz yere işlem yapılmış oluyor.

Sanal anjiyo sonucu problemli çıkma ihtimali olanlar kimler?

Uzun dönemdir diyabet hastası olan, hipertansiyonu olan ve kolesterol değerleri yüksek olan kişiler gibi kardiyak risk faktörleri yüksek olan kişilerde ve 50 yaş üstünde olan hastalarda sonuçların problemli çıkma ihtimali yüksek. Daha önce koroner arter hastalığı tespit edilmiş kişilerin sanal anjiyo sonuçlarının problemli çıkma ihtimali ise daha yüksek.

Sanal anjiyo kimlere uygulanamaz?

Böbrek fonksiyon bozuklukları,hipertroidi, kalp atım bozukluğu, olan kişilere sanal anjiyo uygulanamıyor.

Sağlıcakla kalın…