Akyazı ilçesinde bulunan yaylalar her geçen gün biraz daha doğallığını kaybediyor. Her geçen gün daha çok tercih edilen ve yeni yapılar inşa edilen yaylalarda betonun ve çinkonun çirkinliği yaylalara hakim olmaya başladı. Bu duruma bir an önce önlem alınmazsa bu doğa harikası yerler şehirler gibi çarpık yapılaşmaya sahne olacaklar.

Yayların doğallığını kaybetmeye başladığını belirten Akyazı Orman İşletme Yetkilileri bu duruma acilen önlem alınmasını isterken vatandaşların da daha duyarlı olmasını istediler. Yetkililer, “Babalarımız yaylalara daha çok ihtiyaç ve geçim amaçlı çıkmış, koyunlarını otlatmış, sütünü peynirini yapmış ve kışın köyüne inip geçim sağlamış. Plansız da olsa tabiata uygun oba evleri yapmıştır. O zamanlar yaylalarda ortak alan da çoktu. O babaların oğulları bizlerse geçim derdi için değil tatil ve dinlenme amaçlı çıkıyoruz. Gerçi bunun ötesinde abartıp keyfi için çıkanlar çok. Geçim için çıkan babalarımız doğaya zarar vermemiş. Gelecek yıllarda şehirlerde daha çok GDO’lu gıdalar yiyen, daha yüksek sıcaklıklara maruz kalacak olan ve daha kirli atmosferi soluyan torunlarımız bizim gibi keyif için değil, yer bulurlarsa sağlık için çıkmak isteyeceklerdir” dediler.

“Zararın neresinden dönülse kardır” diyen yetkililer, “Olanı kabullenip geleceği kurtarabiliriz. Yaylalarda yerleşim kuralları şehirlerimizden de katı olmalı. Sadece imar düzenlemesi de yetmez. Her aile için azami alan ve ev için m2 belirlenmelidir. Su kaynakları planlanmalıdır. Beton, çinko gibi görsel kirlilik oluşturan yapıların yasaklanması ile yetinilmemeli, yerleşim ve yeşil alan oranı belirlenmelidir. Şehirlerdeki gibi park, bahçe masrafı yapmaya gerek olmadan yer yer doğal kır alanları bırakılmalıdır. Trabzon ve Giresun’da 2000 yılları başlarında Valiliklerce konuya el atılmış ve tabiata uygun Fındıkev, Kirazev, Cevizev vb. isimler altında modeller geliştirilerek şehrin uygun yerlerinde üç boyutlu olarak yöre halkının benimsemesi sağlanmış. Bu çalışmaları da dikkate alarak nüfusuna göre yayla imkanları Karadeniz Bölgesinden çok daha az olan Sakarya’da çözüme kavuşturulması yönünde gerekli talimatların verilmesini arzu ediyoruz” dediler.