Laboratuvar ortamında çok sayıda deneme sonucu hurma tozu kullanarak renklendirme başarı sağladıklarını anlatan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omca Demirkol ile birlikte girişimci kadın Fatma İnan, Üniversitenin laboratuvarında yaptıkları ARGE çalışmaları sonucunda şekersiz çikolatayı elde etmeyi başardılar. Sakarya'nın Hendek İlçesinde KOSGEB destekli hibe kredisi ile yöresel ürünler üreten girişimci kadın Fatma İnan ve Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği iş birliği ile hurma tozuyla antioksidan aktivitesi arttırılmış fonksiyonel çikolata elde edildi. Projesi kapsamında çocuklar, şeker hastaları ve obeziteler için şekersiz çikolata üretildi. Çikolatanın ilk tadına bakan, Eğitimci Yazar Neslihan Cebesoy ürüne tam not verdi.

“Çocuklar için çok daydalı”
Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omca Demirkol yaptığı açıklamada, "Hurma tozu veya başka bir meyve tozu ile de çikolata üretilebilir. Özellikle hurma gibi yüksek şeker içeren meyvelerin tozlarının çikolata gibi ürünlere kattığınızda kristal şeker katma zorunda kalmazsınız. Dolayısıyla fonksiyonel bir ürün elde etmiş olursunuz. Çocuklar için daha uygun yani kristal şekerle üretilmiş çikolataya göre hurma gibi sağlıklı antioksidan aktivitesi yüksek olduğu bir meyvenin tozundan elde edilmiş bir çikolatayı sağlık acısından tüketmek daha faydalı olur" dedi.

“Raflarda yerini almasını bekliyoruz”

Sakarya Hendek İlçesinde KOSGEB destekli hibe kredisi ile yöresel ürünler üreten girişimci kadın Fatma İnan; "Hurma ile tatlandırılmış şekersiz çikolatanın fikir sahibiyim. KOSGEB’den destek aldım. AR-GE çalışmaları için Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omca Demirkol ile bu projeyi tamamladık. Yaptığımız AR-GE çalışmalarımız sonucuyla ürünü başarıyla gerçekleştirdik. Şuanda seri üretime geçmek için çaba sarf ediyoruz. Ürünümüzün özellikle antioksidan nedeniyle şeker hastalarındaki kan şekerini dengeleme ve düzenleme özelliği var. Çocuklarda da şeker hastalığı oranı yükseldiği için bu işlemi gerçekleştirdik. Bu projemin ve diğer projelerimin geliştirile bilmesi için yatırımcılarımızdan destek bekliyorum. En büyük hayalimiz ürünün bir gün raflarda tüketiciye sunulması. Piyasaya çıkması halinde büyük talep göreceğine inanıyoruz" diye konuştu.

“Gönül rahatlıkla yenilebilir”
Üretilen şekersiz çikolatanın tadına bakan Eğitimci Yazar Neslihan Cebesoy; "Sakarya Üniversitesi ve girişimci kadın Fatma İnan'ın birlikte ürettikleri şekersiz çikolatayışeker hastaları gönül rahatıyla tüketebilirler. Ayrıca obeziteye yakalanan çocuklarında çok rahat bir şekilde tüketebileceği bir ürün olmuş. Hurmanın içinde yüksek dozda şeker var ve meyve şekeri früktoz daha geç kana karıştığından dolayı, kan şekerini aniden yükseltmediği ve şeker hastalarının daha rahat tüketebilecekleri bir ürün olabileceğini düşünüyorum. Bunun dışında katılan hurma tozu çikolatanın lif özelliğini yani insan organizması tarafından sindirilemeyen bitkisel kısmı oluşturduğu için bir miktarda çikolatanın kalori değerinin düşürmüş olacağı için güzel bir ürün elde edilmiş. Girişimci kadın Fatma İnan’ı ve Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omca Demirkol hocamızı ve ekibini daha iyi projelerde görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. /Kadir KARAKAŞ