Programı yapımcısı Müge Anlı tarafından başlatılan ve kaybolma ihtimali olan kişiler için hazırlanan “Sevgi İzi” projesi; zihinsel engelli, alzheimer, otizm ve benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilere daha çabuk ulaşılabilmesini sağlıyor.

Türkiye Sakatlar Derneği Sakarya Şube Başkanlığı da önemli bir projeye imza atarak, alzheimer ve otizm gibi hastalığı bulunanların kaybolmalarının önüne geçebilmek ve kaybolanları da yakınlarına ulaştırabilmek amacı ile ‘Sevgi İzi’ projesini Adapazarı’nda hayata geçirdi.
Dernek tarafından organize edilen projede 35 engelli bireyin, Sakarya Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde ücretsiz olarak sol el bileklerine 'Sevgi İzi'ni belirten bir rakam işlendi. Bu rakamla www.benibuldular.com'a kayıt yaptırılıyor. Kişi kaybolduğunda, kolundaki Sevgi İzi'ni görenlerin siteye bildirmeleri halinde yakınlarına hemen ulaşılması sağlanıyor.



“Sevgi İzi kaybolan bireyin güvencesi olacak”
Yakınlarının kaybolmasından endişe eden aileleri projeye davet eden Türkiye Sakatlar Derneği Sakarya Şube Başkanı Sibel Özkal, “Uzun süredir engelli kayıplarının daha kısa sürede bulunması için kafa yoran Müge Anlı, sonunda Sevgi İzi projesini hayata geçirmeye karar verdi. Bunun için www.benibuldular.com sitesini açtı. Bu site, kayıpların bulunması için hem güvenlik güçlerine hem de ailelere yardımcı olacak. Aslında sistem çok basit. Yakınlarının kaybolmasından endişe eden aileler, iletişim adres ve telefonlarıyla sitemize başvurup formu dolduracak. Sitemiz kendilerine bir numara verecek. Örneğin, 107 no. Bu numara kaybolmasından endişe edilen kişinin sol bileğinin üzerine işlenecek. O kişi kaybolduğunda kolundaki bu ‘Sevgi İzi’ onun güvencesi olacak. Kayıp kişiyle bir şekilde karşılasan vatandaşlar, o kişinin kolundaki Sevgi İzi'ni görünce önce polise, jandarmaya ya da en yakındaki ilgili birime başvuracak. Ardından sitemiz devreye girecek. Koldaki o rakamı taşıyan kişinin kim olduğu, tüm iletişim bilgileri ilgili birime verilecek ve kişinin bir an önce ailesine kavuşması sağlanacak” dedi.



Okulda bulunan 200’e yakın öğrenciyi gruplara bölerek ‘Sevgi İzi’ yaptırdıklarını belirten Özkal, “Engelliler için özel olan okulumuzda çeşitli projeler yapıyorduk. Bu yaptığımız projeleri ‘Sevgi İzi’ projesiyle noktalamak istedik. Bunu kısım kısım yapıyoruz, ‘Sevgi İzi’ni haftalardır yapıyoruz. 200’e yakın öğrencimiz var, bunları 15’erli ve 30’arlı gruplara bölüp kısım kısım yapıyoruz. ‘Sevgi İzi’ projesini Müge Anlı başlattı. Engelli, özellikle down sendromlu, kendisini ifade edemeyen çocuklarımız için. Ama bu bir tek down sendromlu, kendisini ifade edemeyen, şizofren veya başka hastalıklar için değil, kaza geçirebilirsiniz, kendinizi ifade edemeyebilirsiniz, ‘Sevgi İzi’ olduğu zaman o numaralara bakıp; isminiz, soy isminiz, bilgileriniz çıkıyor” diye konuştu.



“Sevgi İzinin çok faydalı olacağını düşünüyorum”
Williams sendromu hastalığı bulunan çocuğunun daha önce birkaç kez kaybolduğunu ve bu projenin çocuğu için faydalı olacağını düşündüğünü söyleyen Saadet Bayram, “Engelli bir çocuğum var. Williams sendromu bulunuyor. Ona ‘Sevgi İzi’ yaptırmak için geldim. ‘Sevgi İzi’nin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü kaybolabiliyor, daha önce kayboldu. Çok sorun yaşayıp, telaşa kapıldık. Bu projenin çok faydalı ve yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi./ İHA