Afetlerde ilk 72 saatin önemine dikkat çeken AFAD Eğitim Uzmanı Servet Akdeniz, afet çantasının evlerde ulaşılabilecek yerde olması ve afet anında çök-kapan-tutun hareketinin uygulanmasının doğru davranış olduğunu söyledi. Afetlere her an hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Akdeniz, “Evlerimizde bulunan eşyalar mutlaka sabitlenmeli. Depremden zarar görmeden ya da en az zararla kurtulmak için deprem öncesinde hazırlık yapmamız gerekiyor. Deprem hazırlığının temeli; deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki tüm uygulamaların planlanmasıdır. Depremin etkilerinden korunmak amacıyla önceden plan yapmak, ailemizde kimlerin, ne zaman, nerede, nasıl davranacağını belirlemek depreme hazırlanmanın en temel yöntemidir” dedi.

Eksiklikler tespit edilmeli

Temel hedef planının tüm aile üyeleri ile tartışılarak oluşturulması ve olası afet durumlarında vakit kaybı yaşanmamak için düzenli aralıklarla eksikliklerin tespit edilmesine dikkat çeken Servet Akdeniz, “Mevcut riskler ile zayıf olduğumuz noktalar tespit edilerek, bunlara karşı yapılması gereken uygulama ve hazırlıklar genel olarak belirlenmelidir. Evimizde bulunan elektrik, su, gaz gibi tüm tesisatların yerlerini ve açma kapama pozisyonlarını öğrenmeliyiz” diye konuştu.

Suni depremi yaşadılar

21 Haziran ve Atatürk İlkokulu öğrencileri eğitim sonrasında Deprem Müzesi’ni gezerek suni deprem platformunda 7.4 şiddetine kadar olan yapay depremi yaşadılar. Öğrenciler daha sonra 1999 depreminde hayatını kaybedenlerin isimlerinin bulunduğu Kristal Anıt bölümü ile deprem fotoğraflarını inceledi.