Adapazarı SGM’de gerçekleştirilen seminere Dr. Öğretim Üyesi Ümit Sahranç konuşmacı olarak katılırken, Kanada Özel Eğitim Uygulama Okulu, Nilüfer Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrenci ve velileri ile çok sayıda konuk yer aldı. Dr. Sahranç seminer sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlarken, seminer esnasında anket düzenleyerek katılımcıların yaşadıkları sorunlara da birebir değindi.

"Ailede iş bölümü stresi azaltır"

Dr. Öğr. Üyesi Sahranç; “Ailede stres yönetimi dendiğinde iş bölümü yapmak lazım ailede stres kaynakları çoktur. Aile içi stres olmaması için uçlarda yaşamaktan kaçınılmalıdır. Engelli bireye sahip olan ailelerde stres daha fazladır. Stres kaynaklarını dengeli iş bölümüyle azaltmak gerekir. İlişkilerle ilgili her türlü konu aynı zamanda stres kaynağı olabilir. Stres yönetimi dediğimiz zaman iş bölümünden bahsetmek gerekir. Dengeli iş bölümü stresi azaltır. Herkesin kendine ait bir sorumluluğu vardır. İş birliği sağlamak destek almak aileden çoğu kişide sadece anlaşıldığımızı fark etmek bile stresi azaltmaktadır” diye belirtti.

"Engellilik durumunda ailede stres yönetimi"

Sahranç; “Ailede stres yönetimi engellilikle ilgili değerlendirildiğinde, aile engellilik durumu karşısında ilk olarak şok yaşar ve durumu kabullenmekte zorlanır. Süreç ne kadar uzun olursa olsun en sonunda üzüntüyle beraber yeni duruma ayak uydurma sağlanır. Ölümcül engellilikte durum daha kötüdür. Gözünüzün önünde eriyip giden bir engellinin durumunu kabulleniş zordur, stabil engellilikte daha kabullenilebilir hal alıyor” sözlerine yer verdi.

"Yoğun ve faydalı çalışmalar"

Seminerin sonunda ailelerin sorularını yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sahranç, “Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetler alanındaki çalışmaları oldukça yoğun ve faydalı. Sadece engellinin değil, engelli ailelerinin sorunlarını çözümleme noktasında da güzel çalışmalarda bulundukları için tüm çalışanlara teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sahranç’a etkinlik sonunda çiçek takdim edildi.