Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız, kurban kesimlerinde birçok aksaklıkların yaşandığını ve üzücü kazaların meydana geldiğini söyleyerek, acil servislerin acemi kasaplarla dolduğunu, alınacak birtakım önlemlerle üzücü kazaların önüne geçilebileceğini ifade etti. 'Rueff' yöntemi adı verilen teknikle kurbanlığın rahatlıkla tek hamlede yatırılabildiğini kaydeden Yıldız, hayvanı yatırma tekniğini şöyle açıkladı:
“Rueff tekniği büyükbaş hayvanlarda kullanılan muayene ve yatırmaya yarayan tekniktir. Teknikte sağlam bir urgan kullanıyoruz ve 8-10 metre uzunluğunda olması gerekiyor. Öncelikle hayvanın boynuzları kör düğümle sıkı bağlıyoruz. Daha sonra urganı uzatıyoruz iki omuz izasına doğru ve hareketli düğüm elde ediyoruz. Bu düğümleri daha sonra göğüs kafesi ve karın boşluğuna oturtuyoruz. Üç tane hareketli düğümümüz oluşuyor. Çektiğimiz zaman üç düğümde aynı anda harekete geçiyor. Kuvvetli 3-5 kişi hayvanın büyüklüğüne göre çok rahatlıkla sağlıklı bir şekilde yaralanmadan, kaza bela geçirmeden yatırabilir.”

Kurban bayramında yaşanan manzaralarla ilgili halkın çok duyarlı olmadığını dile getiren Yıldız, “Çok duyarlı olsaydık bayramın birinci günü hastanelerin acil kısımları dolu olmazdı. Bunların ülkeye bir maliyeti var, iş kayıpları var, ömür boyu sakatlanmalar var. Bunları hesapladığınız zaman çok yüklü bir rakamlar karşımıza çıkar ve insanlar o rakama bakınca biz niye bu tekniği uygulamadık diye sorgulaması gerekiyor” dedi.
/İHA