Nihat Çakıner’in Erenler ilçesi Kayalar Memduhiye Mahallesi'nde ki evinin altında bulunan atölyesinde bütün işçiliğini kendi yaptığı saatli, bıçaklı, kamalı ve hayvan figürleriyle süslediği bastonları görenlerin dikkatini çekiyor. Kızılcık ağacından yapılan, asaletin simgesi olarak kabul edilen bastonlar, adeta dünyaya ün salmasına rağmen teknolojiye direniyor. Sağlamlığı ve süslemeleriyle dikkat çeken bastonlar fabrikasyon bastonlara karşı mücadelesini sürdürüyor.

88 yaşındaki iş adamı Nihat Çakıner, 1983 yılında eşiyle gezintiye çıktığı sırada bir köpeğin saldırısına uğradı. Köpeğin saldırısından ağaçtan kopardığı dal parçasıyla kurtulan Çakıner, bir süre sonra saldırılardan korunmak için baston yapmaya karar verdi.
İnşaat malzemeleri ve vites kolu kullanarak gizli bıçağı bulunan baston üreten Çakıner, hobisini bir süre sonra işe dönüştürdü. Evinin alt katındaki atölyede ilerleyen yaşına rağmen üretime devam eden Çakıner, saat, ışık, ağızlık, bıçak, pusula ve radyo özelliği bulunan 700'e yakın işlemeli bastonları 20 yıl eşine dostuna hediye verdi. Daha sonra bastonlarını para karşılığı yapmaya başladı. 36 yılda binlerce baston yaptı.

Yaşının ilerlemesine rağmen yaptığı bastonların bütün işçiliğinin kendisinin yaptığını belirten Çakıner, çevresinde bastoncu dede olarak anılıyor.

Nihat Çakıner, “Yaptığım bastonları 20 yıl dostlarıma hediye ettim. Bir gün zamanın Sakarya Valisi beni ziyaret ettiğinde bunları satıyor musun dedi. Ben de hayır dedim. Bunları artık para karşılığı sat deyince ben de satmaya başladım. Baston yapmak kolay değil. İlerlemiş yaşıma rağmen bütün işçiliğini kendim yapıyorum. Bugüne kadar birçok ünlü isime ve hatta Başbakana bile baston yapıp gönderdim” dedi./ Mehmet KARAKAŞ