Kaynarca'ya bağlı Turnalı Hacı Osman Akgün Ortaokulunda okuyan 10 yaşındaki iki öğrenci, görme engelliler için bir deney yapmayı düşündü. Mesafe sensörü başta olmak üzere birçok parça kullanan öğrenciler, ‘Gören Göz’ adını verdikleri mesafe sensörlü engelli bastonunu icat etti. Görme engelli bireyler, önlerine çıkan maddelere sensörlü engelli bastonu sayesinde artık takılmadan geçebilecekler. Öğrenciler ayrıca bastonu geliştirebilmek için desteğin gerektiğini de vurguladı. 

“Geliştirmek istiyoruz” 
10 yaşındaki Eren Can Pestil baston hakkında; “Biz bunu daha önceden düşünüyorduk. Görme engelli arkadaşlarımın hayatını kolaylaştırmak için bir deney yapmayı düşündüm. Deneyim için mesafe sensörünü başta olmak üzere bir çok parça kullandım. Eğer bir görme engelli arkadaşım sokakta yürürken önüne bir engel çıkarsa, yaptığımız keşif sayesinde 30 santimetreden bunu fark edebilecek. Mesafe yaklaştıkça sensörden daha fazla ses çıkıyor. Bu sayede görme engelliler düşüp takılmayacaklar. Bu projeyi iki kişi tasarladık. Önce robot yapmaya başladık ve ilk yaptığımız robot çizgi izleyen bir robottu. Daha sonra arkadaşımla bu 'Gören Gözü' planladık. Bizim bu robotu geliştirmek için planlarımız var ama destek olmadan hiçbir şey olmuyor. Görme ve duyma engelliler için daha çok şeyler geliştirmek istiyoruz” dedi. 

“Hayalini kurdular kendileri başardılar” 
Turnalı Hacı Osman Akgün Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Beytullah Öztürk ise; “Okulumuzda kodlama seferberliği başlattık. İlk önce bilgisayar laboratuvarı oluşturmaya çalıştık. İki devrede kodlama çalışmalarına başladık. Yarışmalara katıldık ve başarı elde ettik. Okulumuzda robot kulübümüz mevcut ve bu kulüpten iki öğrencimiz 'Gören Gözü' tasarladılar. Bunu yapmalarındaki amaç engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak ve onların yaşam kalitesini arttırmak. Kendi hayallerini kurdular ve kendileri başardılar” diye konuştu. 

Öğrencilere imkan verildiğinde her türlü, hedefi başarabileceklerinden bahseden Okul Müdür Yardımcısı Hüseyin Özdemir; “Öğrencilere imkan verilirse yapamayacakları hiçbir şey yok" derken Okul Müdürü Seydi Ahmet Karagöz ise; “Çocuklara yeni ufuklar açabiliriz hayaliyle işe başladık ve bugün meyvelerini topluyoruz çok şükür" dedi.