Dün bu konuya kısmen değindim…

Şehir kültürünü bilmeyen bir sürü aile var…

Özellikle apartman kültürünü hiçe sayan aileler çoğunlukta…

Apartmanlarda yaşayanlar arasında en çok sorun halı ya da kilim silkelemek konusunda yaşanıyor.

Türk insanı halıyı süpürmekle yetinmiyor balkonda silkelemeden rahat etmiyor...

Bu müstakil bir evde oturuyorsanız sorun değil ama apartmanda oturuyorsanız çoğu zaman büyük sorun oluyor...

Siz evinizi temizlemek isterken bir altınızda oturan komşunuzun evini ister istemez kirletiyorsunuz...

Çünkü açık olan camdan sizin halınızdan çıkan tüm toz, kir komşunuzun evine giriyor...

Peki, apartmanda halı silkelemek yasak mı?

Apartmanda halı silkeleme günleri var mıdır?

Ya da apartmanda halı silkelemenin cezası var mı?

Elbette var…

Konuyu açalım…

Elde ettiğimiz resmi bilgiler ışığında tüm soruları tek tak yanıtlayalım…

APARTMANDA HALI SİLKELEMEK YASAK MI? TABİKİ YASAK

Yasalara göre apartmanda halı silkelemek yasak. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. Maddesine göre; “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getiremeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.”
Bu maddeden de anlaşılacağı gibi apartmanda halı silkelemek yasal bir şey değil.

Fakat,1580 Sayılı Belediye Kanununa göre İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 30 Ocak 1987 gün ve 1987/65 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve İstanbul Valiliği tarafından 27 Şubat 1987 tarihinde tasdik edilmiş olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Yönetmeliği FASIL – 2 Temizlikle ilgili Emir ve Yasaklar bölümü
Madde 2
(j) Kapı, pencere, balkon. teras, hava ve ışık mahallerinden sokağa, caddeye, arsaya. bahçeye veya bitişik evlerin teraslarına damlarına çöp süprüntü, paçavra, kağıt. yemek artıkları, bulaşık veya çamaşır suyu atmak, dökmek, suları caddeye akacak şekilde çiçek sulamak ve yıkamak, binaların teras, aydınlık, balkon, pencere ve merdivenlerinden halı, kilim, elektrik süpürgesi torbası muhteviyatı temizlik bezleri, paspas vs. silkelemek ve dökmek, ( Herhangi bir kimseyi rahatsız etmemek şartı ile yalnız pazartesi günleri 9-12 arasında halı ve kilim silkelenebilir. ). İbaresi yer alıyor.
Yani eğer komşularınızı rahatsız etmiyorsa Pazartesi günleri saat 9 ile 12 arasında halı ve kilim silkelenebiliyor. Eğer bundan rahatsız olanlar varsa yine silkeleme yapamıyorsunuz.

APARTMANDA HALI SİLKELEME CEZASI DA VAR
Apartmanlarda pencere veya balkonlardan eşya (halı) silkelemek, yüksek ses çıkarıp gürültü yapmaya 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası var.

Sayın Belediye yetkilileri, özellikle Büyükşehir belediye yöneticileri bahsettiğim konuyla ilgili dünde söylediğim gibi bunlarla ilgili broşür bastırıp tüm apartman sakinleri bilgilendirilmelidir…

Zira, mevzu ile ilgi yasağın olmadığını bilmeyen apartman sakinleri var…

Dünde söyledim, bu günde altını bir kez daha çizeyim…

Broşürler nasıl dağıtılacak…

Çok basit…

Bilgilendirme broşürlerini Büyükşehre bağlı SASKİ Genel Müdürlüğü su faturalarını yazan personeline dağıttırabilir…

Sağlıcakla kalın…