Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir tasarruf konusunda uyarı üstüne uyarı yapıyor.

Özellikle de kamuda kullanılan lüks makam araçlarına dikkat çekiyor ve bu konuda kısıtlamaya gidilmesini söylüyor.

Merak edip şöyle bir araştırdım, acaba ülkemizde ne kadar kamu ve makam aracı var diye. Sonuç gerçekten dudak uçuklatıcı.

Bu konuda Euronews yakın zamanda bir haber yapmış. Haberde, Türkiye’deki son veriler ışığında 115 bin kamu aracı, 417 de şoförlü kamu aracı olduğu ifade ediliyor.

İngiltere’de ise 2012 verilerine göre üst düzey hükümet yetkilileri için tahsis edilmiş araç sayısı 90. Altı farklı hükümetin bulunduğu Belçika’da ise federal hükümet yetkililerine tahsis edilen makam aracı sayısı 72. Başbakanlara 7, dışişleri bakanlarına 7, çalışma makamlarına 7, içişleri bakanlarına 6, kalkınma bakanlarına 6 adet makam aracı verilirken ülke genelinde 72 makam aracı bulunuyor.

Başka ülkelerde de sayı bir hayli düşük.

Rakamlara baktığımız zaman ‘Acaba Türkiye gerçekten bu kadar zengin mi’ demekten alamıyor kendini.

Bir de ülkemizde üst düzey yöneticilerin makam araçlarını sadece iş için kullanmadıklarını, karısını kızını, eşini dostunu gönlünce gezdirdiklerini düşününce masraf boyutu korkunç rakamlara ulaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tasarruf çağrısının ardından bir de bisiklet kullanımı gündeme geldi.

Açıkçası çok mantıklı. Neden olmasın?

Hem sağlık, hem yakıt tasarrufu, hem çevre kirliliğini önleme, hem de tasarruf konusunda ciddiyeti vatandaşa göstermek açısında harika bir fikir.

Buna birilerinin ön ayak olması lazım sadece. Devamı gelir nasılsa.

Ancak son model ve lüks marka araç tutkunu olduklarını düşündüğüm bizim üst düzey yöneticilerimiz bu konuya sıcak bakar mı orası muamma.

Zaten Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, düşüncesini açıkça ifade etti.

Sosyal medya hesabından, kendisine İstanbul Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın 4 aydır bisiklete bindiğini söylediği fotoğrafını örnek gösteren bir takipçisine, “Bisikletle ilgili çalışma yapıyoruz. Türkiye’nin en kapsamlı bisiklet adasını şehrimize kazandırdık. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Ara ara bisiklet kullanıyorum. Ancak Büyükşehir alanı geniş olduğu için sürekli kullanmam biraz zor oluyor. İnşallah daha çok kullanırım” diye yanıt vermiş.

Ya, bu cevaba güleyim mi, ağlayayım mı bilemedim.

Sayın Başkan, size Taraklı’nın, Pamukova’nın ya da Kocaali’nin bilmem hangi köyüne de bisikletle gidin denmiyor herhalde.

Ayrıca bisiklet kullanımını teşvik etmek için bisiklet adası yapmaya da gerek yok.

Önemli olan vatandaşa, trafikte bunu kullandırabilmek ve sizlerin de buna bir şekilde katkı sağlamanız.

Bakın size kimlerin bisiklet kullandığıyla ilgili küçük bir bilgi vereyim;

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Kaliforniya Eyalet Valisi Arnold Schwarzenegger, Rusya Başbakanı Dmitri Medyedev, Cumhurbaşkanı Vlamidir Putin,

ABD eski Başkanı Barack Obama, Hollanda Kraliçesi Maxsima ve Kralı Willem Alexander, Hollanda Başbakanı Mark Rutte. Başbakan Mark Rutte makam aracı olarak bisiklet kullanıyor. Sadece Hollanda içerisinde değil, diğer Avrupa ülkelerine gittiğinde de bir bisiklet bulup toplantılara öyle gidiyor.

Avusturalya Başbakanı Tony Abbott, Fransa eski Başbakanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde. Ayrıca Belçika Kraliyet Ailesi mensupları da bisiklet kullanıyor.

Eh daha olsun.

Darısı bizim ülkemizde eşini dostunu gezdirip, karısın kuaföre, kızını ve oğlunu okula bırakanlara olsun inşallah.