Dergilerin Türk fikir hayatında yeri büyüktür. Cemil Meriç bu konuda “Dergi, hür tefekkürün kalesidir” der. Kültür hayatımızda “Türk Yurdu”, "Orkun", “Bizim Ocak”, “Genç Arkadaş”, “Türk Edebiyatı”, “Turan”, “Türk Dünyası Araştırmaları” gibi bir neslin üzerinde emeği olan yüzlerce dergi vardır. Biz bunlardan biri hakkında kısa bilgi vereceğiz.

Arkadaşım Metin Çakan’ın daveti üzerine 6 Ekim 2019 günü Sultangazi Ülkü Ocakları’na gittim.  Başkan Adem Yıldız da geldi. Bir süre sohbet ettik. Ocak kütüphanesinde Ülkü Ocakları dergisinin bu yıl içinde çıkan sayılarını inceledim. Birkaç tanesini aldım.

Ocak 2019 tarihli 184. sayının dosya konusu olarak “Atsız ve Türk Milliyetçiliği” belirlenirken, büyük Türkçü hakkında bilgi veriliyor.
İlkin Esen, “Bir Garip Adam: Atsız” başlıklı biyografik bir deneme kaleme alırken, “3 Mayıs 1944” olayları ve Atsız’ın eserlerinden bahsediyor. Muhammet Mustafa İyi de, etnik ve sivil milliyetçilik kıskacının ötesinde yerel bir milliyetçilik tanımlaması başlığı altında “Atsız ve Türkçülük” konusuna değiniyor. Gizem Armutcu da Atsız dosyasına, “Atsız’ın Romanlarında Kahramanlık Miti” başlığını koyarken, Atsız’ın roman üslubu hakkında bilgi veriyor. Ahmet Yılmaz da, siyasal milliyetçiliğin yol ayrımında “Irkçılık-Turancılık Davası”na eğiliyor ve tabutluklarda yargılanan Atsız ve yol arkadaşlarından bahsediyor.

Ülkü Ocakları dergisinin Şubat 2019 tarihli sayısında ise derginin konusu olarak “Kanon Eserler” belirlenmiş. Derginin imtiyaz sahibi Sinan Ateş, bu konuda şöyle diyor: “Kanon eserler deyince, düşünce dünyamızda ortak bir çağrışımı olan ve bu minvalde milleti belirli bir duygu durumunda buluşmak suretiyle bir araya getiren eserleri düşünüyoruz. Bu eserler, edebi eserler olabileceği gibi resim, müzik, mimari gibi farklı dallarda eserler de olabilir. İşte bu eserler sayesindedir ki, bir belde, bir ruha ve ufka sahip olur. Bu eserler sayesindedir ki bir coğrafya vatan olur. Dergimizin bu sayısında kanon eserleri bu gözle inceleme imkanı bulduk.”

Ali Akar, “Bir değerler metni olarak “Dede Korkut Oğuznameleri”
başlıklı bir yazı kaleme alırken, bu kitaplarda işlenen “kahramanlık ve yurt sevgisi” ile “Aile”, “Kadın” ve “Cömertlik” konularına değiniyor. Ahmet Yılmaz da, “Bilgiden Ahlaka Ahlaktan Düzene Kutadgu Bilig” başlığı altında “Yusuf Has Hacib” ile yapıtı “Kutadgu Bilig’in Kaynakları” hakkında bilgi veriyor.