Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli eleştirdiği yüksek faiz oranları konut satışlarında da negatif etkisini hissettirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı istatistiklere göre ekimde satılan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 geriledi. Böylelikle konut satışlarına ilişkin yıllık değişim rakamlarında görülen dalgalanma devam etti.

Eylül ayında konut satışları yüzde 28.8 artış göstermişti. Ekimde ise satışlar bir önceki aya göre 12.4 gerileyerek 122 bin 882 oldu. Konut satışlarında dalgalanma görülürken konut kredisi faizlerinde de bir süredir yukarı ivme kaydediliyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre 10 Kasım haftası itibarıyla bankaların uyguladığı konut kredisi faizlerinin ağırlıklı ortalaması yüzde 13.11 oldu. Bu oranla konut kredisi faizleri 12 Ağustos 2016 haftasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Konutta ilk satışlar yıllık bazda yüzde 7.59 düşerken, ikinci el satışlar da 3.95 geriledi. Ekimde ipotekli satışlar da yıllık olarak yüzde 19.7 düştü. Bu oranla 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı Temmuz 2016'dan beri ipotekli satışlarda en sert gerileme kaydedildi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satışlarındaki düşüşün kredi faizlerindeki artıştan kaynaklandığını belirterek, "Buna karşılık peşin veya senetli vadeli konut satışı bir miktar arttı. Aylık yüzde 1 kredi oranı son 5 yılın psikolojik üst sınırıdır" dedi.

Her ne kadar konut faizlerinin yüksek olmasına dayandırılıyorsa da konut satışlarındaki düşüşü, aslında konut fiyatlarını çok yüksek olması da satışları geriletmiştir…

Çünkü yüz binlerce ev yapıldı…

Beş yıl gibi zaman dilimi içerisinde bu yapılan evlerin satış fiyatları ikiye üçe katlıyorsa bir yerlerde yanlışlık var demektir…

Burada müteahhit firmalar konutu daha ucuza üreterek satış yaparsa hem kendisi kazanır hem vatandaş ve hem de konut üretmeye aralıksız devam eder…

Konut sektörü böyle devam ederse yakın zaman içerisinde çok müteahhidin batacağı ön görülüyor eğer öz sermayesi yoksa…

Demem o ki…

Bir anda köşe olmanın yollarını aramamalı müteahhitlik yapanlar…

Zira köşe döneyim derken şarampole yuvarlanmakta var işin içinde…

Şarampole giden bir daha geri gelmiyor…

Batık müteahhit günlerinin yaşanmaması için…

Elindeki satamadığı binaları uygun fiyata düşürerek ve kendisi de bu fiyat içerisinden kazancını alarak sürdürebilir inşaat sektörüne devam etmelidir…

Yoksa uçuk fiyatla ev satmaya kalkanların sonu uçuk fiyatla kendi ellerinde patlaması demektir…

Eğer de satamadığı evleri kredi ile yapmışsa o müteahhidin sonunu düşünmek bile istemiyorum…

Sağlıcakla kalın…