Erdoğan Aslıyüce, Türk Tarihinde İşbirlikçiler ve 150’likler adını verdiği kitabında,  
“kimler hain, kimler gafil?” sorusuna cevap arıyor. Yesevi Yayıncılık’tan çıkan eser 430 sayfa olup şu ifadeler kullanılıyor: “Simav’a Yunan birlikleri girdiğinde bayram yapanlar ile kurtuluştan sonra Cumhuriyet bayramını kutlayanlar ne yazık ki aynı kişilerdi. Biz Kuva-yı Milliyeciler ise kurtuluştan sonra görevimizi yapmanın huzuru ile köşemize çekildik. Meydan gene onlara, işbirlikçilere kaldı.”

Aslıyüce’nin yedi bölüm halinde hazırladığı eserinde bazı başlıklar şöyle: Ahrar Partisi, Fransız’a satılmış bir işbirlikçi Hafız Mahmud, Hüsnüyadis Hortladı (Giritli Şeyh Derviş Mehmed), Kaçan Kaçana, Lozan ve Cumhuriyet Sonrası İhanetler, Yunanistan’da Tezgahlanan Menemen Olayı, Menemen Olayı Davası (2), Şeyh Sait Sonrası Devrim Yasaları, Gazeteciler (13 kişi).

Aslıyüce, kitabını tanıtırken şöyle diyor: “26 Haziran 1938’de yürürlüğe giren 3527 sayılı kanunla 150’likler bağışlanmış ve isteyenlerin yeniden Türk vatandaşlığına kabul edileceği karalaştırılmıştır. Nedamet duyanlar yurda dönerken, içindeki kini atamayanlar geri dönmemişlerdir. Bu kitapta Türk okuyucusuna adam diye tanıtılan cücelerden bir demet sunmaya çalıştım.” 

Erdoğan Aslıyüce’nin bazı kitapları:

Türkistan’dan Anadolu’ya Alpler Erenler, Garip Türk’ün Feryadı, Türkistan: İki Dünya Eşiği, Turan’dan Kırım’a, Genç İşçiler, İlk İşgal Son Kurtuluş, Türk Tarihinde Yanlış Bilinenler Yanlış Yorumlananlar.

Yesevi Yayıncılık: 638 50 12