Türkiye’nin en büyük SCADA projesi olarak SEDAŞ’ın gerçekleştirdiği akıllı şebeke SCADA kumanda merkezi Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi IEEE (Institute of Electricaland Electronics Engineers) Öğrenci Topluluğu üyelerini ağırladı. SEDAŞ, üniversitelerle işbirliği ve eğitime katkı sağlama misyonuna devam ediyor.
ÖĞRENCİLER BİLGİLENDİRİLDİ
SAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin yaptığı ziyarette kendileriyle yakından ilgilenen SEDAŞ Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi, Müşteri Hizmetleri Grup Müdürü Orhan Sönmez, Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Erkovan, Çağrı Merkezi yöneticisi Efsun Ergin ve SCADA sorumlusu Murat Özcan SCADA sisteminin işleyişi ve çağrı merkezinin çalışmaları, dağıtım faaliyetleri ve sektörde enerji yol haritası hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ziyaret kapsamında öncelikli olarak SEDAŞ sorumluluk bölgelerinden gelen ihbarların kayıt altına alındığı ve saha ekiplerine yönlendirildiği çağrı merkezinin süreçleri hakkında SEDAŞ Müşteri Hizmetleri Grup Müdürü Orhan Sönmez ve SEDAŞ Çağrı Merkezi yöneticisi Efsun Ergin öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

ENERJİ DAĞITIMI MEŞAKKATLİ İŞ
SAÜ IEEE (Institute of Electricaland Electronics Engineers) Öğrenci Topluluğu Başkanı Mert Kaya sembolik olarak çağrı merkezi temsilciliği görevini üstlenerek kendisine gelen çağrı ile ilgili bilgileri not aldı. Çağrı merkezi yöneticisi Ergin, bir yılda 1 milyon 300 bin abonenin çağrısına özel eğitim almış müşteri temsilcileri tarafından cevap verilerek çağrı merkezinin 7/24 hizmet yaptığına dikkat çekti. SEDAŞ çağrı merkezinin “En Genç En Yeni Çağrı Merkezi” ödülü olduğu bilgisi paylaşılırken, elektrik dağıtımının çok meşakkatli bir iş olduğuna ve SEDAŞ’ın yaptığı teknolojik yatırımlara da ayrıca dikkat çekildi. 
TEKNOLOJİ İLE ELEKTRİK DAĞITIMI
40 milyon TL’ye mal olan SCADA projesinin Türkiye’nin en büyük SCADA projesi olduğunu belirten SEDAŞ Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce İllerinde bulunan dağıtım trafo istasyonlarının 2500 fider çıkışının uzaktan izlenebildiği, şebekedeki elektrik enerjisinde oluşan kesintileri kumanda merkezinden anında görebildikleri ve sahadaki ekipleri en hızlı şekilde ve en doğru arıza noktalarına müdahale için yönlendirebildikleri, SCADA sisteminin kesinti sürelerinin azaltılmasına ve sistemden en doğru raporların alınabilmesine imkan sağladığı bilgisini de mühendis adayları ile paylaştı.

SEDAŞ’IN YARIŞMASINA KATILACAKLAR
SAÜ’lü öğrencilere sistem üzerinde enerji kesintilerine uzaktan müdahalenin nasıl yapıldığını anlatan Gökmen Hasançebi ve Murat Özcan, saha ekiplerinin trafo binalarında anlık yaptıkları arıza çalışmalarını da canlı yayınla gösterdi. SAÜ IEEE Öğrenci Topluluğu Başkanı Mert Kaya ve Üniversite öğrencileri, SEDAŞ’ın SCADA projesini çok beğendiklerini belirterek SEDAŞ yöneticilerini başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, yakın ilgiye teşekkür ettiler ve teknik gezinin verimli geçtiğini, SEDAŞ’ın sosyal sorumluluk projesi olarak yürütmekte olduğu proje fikri yarışmasına da projeleri ile katılarak yarışmada başarılı olmak istediklerini ve SCADA Kumanda merkezinin kendilerine ilham verdiğini belirttiler.