Sağlık alanında sülüklerin ilk olarak kullanılması yaklaşık 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Bilinenin aksine kanı emerek değil kanı emerken, ısırık bölgesinde salgıladığı sıvı ile hastaların tedavi edilmesine yardımcı olan bu canlılar günümüzde de medikal alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Sülük tedavisinde kullanılan sülüklerin baş kısmında kan emen vantuzları bulunur ve bu vantuzlar yardımıyla sülükler ağırlığının 8 katı kadar kan (515 ml) emebilmektedir. Sülüğün salgılarında kanın pıhtılaşmasını önleyen, pıhtıyı eriten, tansiyonu dengeleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, ağrı kesici, kas gevşetici ve antibakteriyel etki gösteren yüzden fazla değerli enzim bulunur. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, sülük tedavisi genellikle 57 seans uygulanmaktadır. 
 
Sülük tedavisi nasıl yapılır? 
Sülük tedavisi tok karnına yapılmaz. Yemek yedikten 2-3 saatlik bir açlık gereklidir. Sülük tedavisinden bir iki gün öncesinde protein içeren gıdalar yenmelidir. Sülükler vücudun belirli yerlerine konulmaktadır. Vücutta bulunan kan emildiğinde faydalı enzimler ve bileşikler daha faydalı çalışacaktır. 

 

Sülük tedavisinin uygulandığı hastalıklar
Yüksek tansiyon ve yüksek nabız Kalp damar tıkanıklığı kan dolaşımı bozukluğu atar ve toplardamar pıhtılaşması,
Beyin ve omurilik kan damarı hastalıkları sinir iltihabı sinir kökü iltihabı,
Selülit Kırışıklıklar,
Cilt görünüş bozuklukları ameliyat yara izleri,
Hemoroid ağrısını geçirmek ve basura son vermek isteyenlerin genelde ilk tercihleri arasında olmasa da, kullanılan faydalı bir yöntemdir. 
Böbrek taşı, böbrek kumu ve böbrek iltihabı prostat problemleri erektil impotans,
Çıban ve deri absesi ergenlik sivilcesi, cilt lekeleri kellik ve saç dökülmesi egzema ve sedef,
Obezite gut hastalığı bağışıklık sistemi hastalıkları,
Kulak iltihabı, buna bağlı işitme kayıpları sinüzit Kr. bademcik iltihabı kulak çınlaması ve kireçlenmesi,
Göz tansiyonu diabet kaynaklı görme kayıpları göz damarı tıkanıklığı iltihaplı göz hastalıkları,
Sindirim sistemi ülseri safra kesesi iltihabı ve taşı kalın bağırsak ve pankreas iltihabı, 
Romatizmal hastalıklar,
Astım ve zatürre,
Meme iltihabı, kist, miyom enfeksiyonel iltihaplı hastalıklar yumurtalık iltihabı.
 
Sülük tedavisinin uygulanmadığı durumlar
Hemofili ciddi anemi (Hb 10'dan küçükse) kan sulandırıcı ilaç kullanımı gebe veya emzirenlere sülük tedavisi uygulanmaz. 
 
Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz?
Göz kapağı ve çevresine avuç içi ve ayak tabanına koltuk altı, kasık gibi önemli damarların bulunduğu bölgelere, bunlar dışında her bölgeye sülük tedavisi uygulanabilmektedir. 
 
Tedavi öncesinde bilinmesi gereken yan etkileri
Sülük tedavisi esnasında bir takım geçici sorunlar oluşabilmektedir. Bu sorunlar kayda alınmayacak düzeyde olduğundan hastaya bir zararı dokunmayacak türden gelişmelerdir.


Sıkça karşılaşılan yan etkileri
Tedavinin hemen başında hafif acı hissedilebilir. Genelde ince hafif sızı şeklinde olurken, yaklaşık 5 dk sonra bu acı kesilir. 
Tedavinin uygulandığı bölgede sızıntı şeklinde kanama oluşur. Bu kanama yaklaşık 4-10 saat arası sürebilir. Akıntı olması faydalı bir durumdur. 


Nadiren karşılaşılan yan etkileri
Deri enfeksiyonu oluşabilir. Uygulayıcının bilgi-birikimi ve steril ortamı bu konuda belirleyici faktör olmaktadır. 
Kısa süreli lenf bezi şişmesi, ısırma noktalarında kabuklanma gibi tepkimeler ile karşılaşılabilir.


Sülük tedavisinin faydaları
Zihinsel ve fiziksel olarak rahatlamaya yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırır ve kan akışını rahatlatır İltihabı söker ve enfeksiyonları yok eder. Ağrılarınızı dindirir. Cilt sorunlarına iyi gelmektedir. Beyin hücrelerini canlandırıp sinir hücrelerini iyileştirmektedir. Bacak ülserini geçirir ciltteki kırmızılıkları gidermektedir. Sindirim sistemini geliştirir. Eklemleri güçlendirir. Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Göz hastalıkları, kulak hastalıkları, diş eti gibi hastalıkları iyileştirmektedir. Kan akışı ve beyin fonksiyonlarını geliştirerek cinsel gücü arttırır. 
 
Beslenme
Tedaviden sonra, mercimek, tahıllı gıdalar, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tüketilmemesi gerekir.