Spor, fiziksel gelişimin yanısıra zihinsel ve sosyal gelişime de katkı sağlamaktadır. Özellikle çocukluk çağında spor yapılması giderek daha da önem kazanmaktadır. Spor alışkanlığının oluşturulması ve sporun sevdirilmesi, küçük yaşlarda daha kolay olmakta, böylelikle spor yapan daha sağlıklı bir neslin ve dolayısıyla daha sağlıklı bir toplumun temeli atılmış olmaktadır.

“Çocuklara spor alışkanlığı kazandırılmalı”

SAÜ BESYO Rekreasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Nedim Çetin, bu noktaya dikat çekerek, çocuklara spor alışkanlığı ve kültürünün ebeveynleri tarafından kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. Çocukların küçük yaşta durağan bir hayata yönelmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Günümüzde bilgisayar, internet ve cep telefonları çocukları hareketsiz bir yaşama mahkum kılıyor. Hareketsiz kalan çocuklarda aşırı kilo ve buna bağlı çeşitli bedensel ve ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Çocukların bedensel ve ruhsal sağlıklarının korunması bakımından spor alışkanlığı kazandırılması gereklidir” değerlendirmesinde bulundu.

Sporun her yaşta kişiye büyük yararlar sağladığını belirten Çetin, son yıllarda özellikle dikkat çeken uyuşturucu madde kullanımının önüne, gençlerin spora teşvik edilmesiyle geçilebileceğini kaydetti.

“Çocuklar ağır sporlara zorlanmamalı”

Çocukların küçük yaşta ağır sporlara zorlanmaması gerektiğini ifade eden Çetin, küçük yaştaki çocukların oyun ağırlıklı sporları yapmasını teşvik etmenin, çocuğun sporu sevmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Çocukların sevdikleri sporları yapmalarına izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, “Aileler kendi istedikleri spor branşları için çocukları zorlamamalı. Çocuklar, kendi sevdikleri sporları yapabilmelidir. Çocukları aşırı yoran, fiziken zarar verebilecek sporlardan kaçınılmalıdır. Bu anlamda jimnastik ve yüzme gibi sporlar çocuklar açısından en uygun branşlardır” diye konuştu.

“Ebeveynler örnek olmalı”

Çocuklara sporun sevdirilmesinde ailelerin rolünün yadsınamaz olduğunu belirten Çetin, ailelerin de çocuklara rol model olması gerektiğini, bu nedenle ailelerin de sporu sevmesi, spor karşılaşmalarına katılmasının yararlı olduğunu kaydetti. Çocukları spora teşvikte en iyi yöntem onlara rol model olunması olduğunu vurgulayan Çetin “Ailece maçlara gidilmesi, televizyondan spor müsabakalarının izlenmesi çok faydalı olacaktır. Çocuklar ebeveynlerini rol model olarak alır. Onları spora teşvik etmenin en iyi yolu davranışlarımız olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ailelerin çocuklarını geleneksel sporlarımıza da özendirmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Çetin “Spor kuşkusuz evrenseldir. Ancak her toplumun kendine daha yakın gördüğü, kendi öz değerlerine uygun sporları vardır. Güreş, yüzme,ata binme, okçuluk gibi branşlar bizim ata sporlarımızdır. Bunlara gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekir” diye konuştu. Türk milletinin spora yatkın bir millet olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Nedim Çetin, bu avantajın iyi kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.