Havaların soğumasıyla birlikte Sakarya Büyükşehir Belediyesi “sosyal belediyecilik” anlayışıyla bir çalışma başlattı.

Buna göre “sokakta kimse kalmasın” sloganı ile başlatılan bu çalışma ile kimsesiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara el uzatılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda da yapılan bu çalışmanın havalara bağlı olarak bu yıl da tekrar başlatılması, bizce hizmetlerin en büyüğü…

Tabi bu çalışma konusunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin biz vatandaşlardan da bir isteği var.

Özellikle kimsesiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşların tespiti sırasında Büyükşehir Belediyesine yardımcı olunması isteniyor.

Olur ya çevremizde gözden kaçan ihtiyaç sahibi ve kimsesiz insanlar varsa bunların Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilmesi bekleniyor…

Zira Büyükşehir Belediyesi bu amaçla özel bir ekip kurup kimsesiz ve ihtiyaç sahibi insanların bildirilmesi için özel bir de hat tahsis etti.

Vatandaşlar olarak yapmamız gereken, çevremizde ihtiyaç sahibi ve kimsesiz birileri varsa “444 40 54” numaralı ücretsiz hattı aramak.

Zaten bu kış kıyamette sokakta kalmak zorunda kalan bu insanların da sıcak bir ortamda barınmalarını sağlamaya vesile olmak hepimizin görevi olmalıdır…

Aslına bakarsanız bu tür uygulamalar dünyanın her bir yanında yapılıyor. Ancak Türkiye kadar başarılı olduklarını söylemek mümkün değil.

Nitekim Amerika gibi bir ülke bile evsiz ve ihtiyaç sahibi insanları spor salonlarında balık istifi toplayıp sadece barınma ve iaşe yardımı yapıyor.

Zaten “toplama kampı” görüntüsü veren bu yerlere sığınan insanlar çok geçmeden tekrar sokaklara terk ediliyor…

Avrupa’nın diğer ülkelerinde de durum farklı değil. Onlar da kısa süreliğine kendi vatandaşlarını belirli yerlerde toplayıp göstermelik iş yapıyor.

Avrupa’nın belli başlı kentlerinde ve tek bir merkezde toplanan insanlara barınma ve “bir kap yemek” dışında herhangi bir hizmet verilmiyor.

Kaldı ki gelen de mevcut şartlar karşısında çok fazla kalmayıp bu barınma merkezleri yerine sokağı tercih ediyor…

Netice itibariyle Türkiye’deki belediyelerin bu konuda gerçekten Amerika ve Avrupa ülkelerine örnek teşkil edecek çalışmalar yaptığı ortadadır.

Amerika ve Avrupa bu tür konulara sadece “sosyal belediyecilik” anlayışı ile yaklaşırken bizim için konunun bir de “vicdani” ve “dini” yönü vardır.

Dolayısıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı çalışmayla “sokaktaki kimsesize uzanan el” bizim için sadece “sosyal belediyecilik” anlayışı değildir…