MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği olarak 4 yıllık geçmişimize ikinci kez İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenmeğe değer proje üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi eğitim ve sosyal sorumluluk üzerine yürüttüğümüz çalışmalarımızdan büyük keyif alıyoruz.

Okul şiddeti de diyebileceğimiz akran zorbalığı hakkında En Yakın Arkadaşım Akranım projemiz ile ilk olarak Adapazarı’nda görev yapan Sınıf Öğretmenlerimize, sonra merkez ilçelerimizdeki Okul öncesi Öğretmenlerimize ve 16 ilçede görev yapan Özel Eğitim Öğretmenlerimize alanında uzman eğitimcilerimizle seminer düzenledik. Eğitmen eğitimlerimize yaklaşık bin öğretmenimiz katıldı.

Ardından öğrencilere yönelik seminerlerimiz başladı. Adapazarı ilçesi ile başladığımız eğitimlerimizde ilk olarak özel eğitim ve kaynaştırma öğrencilerimiz ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri Sitelerinde kalan yavrularımıza gittik.

Tes-iş Anadolu ve Cemil Meriç Sosyal Bilimler Liselerindeki öğrencilerimizin konuya ilgisi muazzamdı. Ortaokul öğrencilerimize yönelik sunumlar interaktif bir şekilde gerçekleşti.

İmam Hatiplere ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Herkesin dışarıdan bakarak nicelik olarak artmasına rağmen nitelik olarak durağan gördüğü gözbebeğimiz bu okullar biraz dahil olunduğunda sanıldığının aksine pırıl pırıl bir nesil yetiştiğini gözler önüne seriyor. Disiplin olaylarının ve akran zorbalığının en az yaşandığı bu okullarımızda proje ekibimizden rehber öğretmenlerimizin büyük bir mutlulukla dile getirdiği örnekler gerçekten takdire şayandı.

Akran zorbalığını anlatırken bizler Müslüman insanlarız, inancımız gereği kul hakkına, kardeşlik hukukuna dikkat etmeliyiz diyoruz. İmam Hatiplerimizde bunu söyledikten sonra proje eğitmenimiz bu konuda bildiğiniz ayet hadis varsa benimle paylaşır mısınız diye sorduğunda çocukların ayetlerin önce Arapçasını sonra Türkçesini söylemesi, bu okulların daha çok emek ve fedakarlığı hak ettiğini, bu okulların daha çok desteklenmesi, görülen eksikleri eleştirmek yerine onarmaya yönelik adımlar atılması gerektiğini bizlere istikamet gösteriyor.

Sakarya’da her on eğitimciden birine,  Adapazarı’nda on okulda bin öğrenciye projemizi anlattık. Sağolsun yerel basınımız projemize çok güzel ilgi gösterdi. Arkadaşlarımız dostlarımız dikkatlerini çekmiş olacak ki akran zorbalığı üzerine gördükleri videoları yazıları bizlere göndererek sürece katkı sağladılar. Sadece Sakarya değil Ankara’da Sosyal Hizmet alanında yüksek lisans yapan bir kardeşimiz tez araştırması yaparken bir şekilde bizim proje haberlerimize denk gelmiş ve bizlere ulaşarak konu ile ilgili görüşmeler yaptı. Sosyal medyada hiç tanımadığımız kişiler proje sitemizi haberlerimizi paylaştı. Faklı illerden seminer teklifleri almaya başladık. Öğretmenlerimiz kendi okullarındaki veliler için seminer taleplerinde bulunuyor. Bunlar bizim için mutluluk kaynağı. Tüm bu gelişmelerle birlikte Hem gerçekten sokakta okulda hayatta karşılığı olan bir probleme parmak bastığımızı hem de bu süreci en iyi şekilde yürüttüğümüzü düşünüyoruz.

Henüz yolun başındayız diyebiliriz. Adapazarı ilçesi bitti ama hemen Serdivan ile devam edeceğiz ve sonra diğer ilçelerimizde eğitimlerimiz devam edecek. Projemizi anket çalışması ile de destekleyerek sonuç raporunu tüm paydaşlarımızla paylaşarak sürdürebilirlik ve görünürlük çalışmalarını devam ettireceğiz. Projemizle ilgilenmek katkı sağlamak ya da faydalanmak isteyenler www.mebder.org ya da www.akranzorbaligi.org web sitelerimizden yararlanabilir.

Proje sürecinde her zaman iletişim halinde olduğumuz işbirliğinin en güzel örneğini verdiğimiz uzman psikolog, Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerimiz ve Özel Eğitim Öğretmenlerimizden oluşan proje ekibime, Doçent ve Doktor düzeyinde Sakarya Üniversitesinde görev yapan proje danışmanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum.