14 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıya, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi, KADEM, Sakarya İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Milli Eğitimciler Birliği Derneği, SAÜ Yedirenk, TÜGVA, Yedirenk UOD, Ribat Gençlik Kolları, AK Parti Gençlik Kolları, Üniak, Sakarya Gençlik Merkezi Hukuk Kulübü, Feyz Dergisi, Vuslat Vakfı, 2071 Gençlik Derneği, Sakender, Müsiad ve Sakarya Yerel Kültür Derneği temsilcileri katıldı. Toplantı AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un katılımıyla gerçekleşti. Yavuz, Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi ile ilgili tüm sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bilgilendirdi ve görüşlerini alıp sorularını yanıtladı. AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, parlamenter rejimin bu muhalefet tablosuyla Türkiye'ye uymadığını belirterek tek çözümün başkanlık sistemi olduğunu söyledi.

Yavuz, AK Parti'nin başkanlık sistemini tartışmak istediğini fakat muhalefet partilerinin buna karşı çıktığını ifade ederek; "Başkanlık sistemine karşılarsa birkaç önerimiz olabilir. Deriz ki bu başkanlık sistemini referanduma tabi tutalım, eğer bu insanlar başkanlık sistemini kabul etmezse biz de bunu rafa kaldırırız, unuturuz ama bu sistemi kabul ederlerse ayrıca oylarız. Olmuyorsa da hiç olmazsa parlamenter rejimle de olsa Türkiye yeni bir anayasayla yol alsa şeklinde diğer partilere önerimiz var. Dolayısıyla anayasayı değiştirmek istiyoruz ama benim kanaatim, muhalefet partileri bu işe çok yanaşmayacak. Çünkü bu partilerin Genel Kurul'daki yaklaşımlarına bakıyorum, kime sorsanız, 'Türkiye'nin hayrına olacak' dediğiniz hususlarda bile karşı çıkıyor" dedi.

Yavuz, başkanlık sistemiyle diktatörlük olacağı eleştirilerinin çok yersiz olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Esas şimdi böyle bir tablo var. Bu anayasa karşısında Cumhurbaşkanının yapamayacağı hiçbir şey yok. Anayasının verdiği yetkilere baktığımızda padişahlığın, başkanlığın ötesinde yetkileri var. Bizim Cumhurbaşkanımız diktatör meraklısı olsaydı, başkanlık sistemine geçmeyi kendisi istemezdi. Zaten biz Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanı olduğu, AK Parti'nin iktidarda olduğu bir süreç için başkanlık sistemini arzu etmiyoruz. Cumhurbaşkanımız var olduğu sürece öyle ya da böyle bu Türkiye iyi yönetilir, istikrarsızlık olmaz, ona çok güveniyoruz."

Ali İhsan Yavuz’un anlatımından sonra Sakarya Gençlik Merkezi Hukuk Kulübü toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarından yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili görüşleri aldı. Gençlik Merkezi Hukuk Kulübü Başkanı Yusuf Ayseli, bütün partilerin bunun için ortaklaşa çalışıp beraber yeni bir anayasa yapmaları gerektiğini söyledi.  Türkiye’nin önemli bir virajdan döndüğünü söyleyen Ayseli, “Bu sadece bugünü değil yarın biz gençlerinde geleceğini çok yakından ilgilendiren bir konudur. Bu yüzden gençlik yeni bir anayasa ve başkanlık sistemi istiyor ve toplumun her kesiminin yeni anayasa oluşumu için elini taşın altına koyup fikir beyan etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.