Mahmut Kan Kaynarcalı bir grup fındık üreticisiyle beraber düzenledikleri basın açıklamasında fındık dünya fındık ihracatının yüzde 85’nin Türkiye'nin elinde olduğunu söyledi.
Dünyanın her yerine fındık dikilse bile alınacak olan fındık miktarının bir milyon elli bin ton olacağını hatırlatan Kan, “Çok önemli ve stratejik bir ürün olan fındığın % 75'i Türkiye’de üretiliyor. Dünya iç fındık tüketimi 800 bin tondur. Bu da 1 milyon 600 bin ton demektir. Yani mevcut fındık yetmiyor demektir. Dünya fındık ihracatının % 85’i Türkiye'nin elindedir. Kabuklu ürünler içinde fındık, ihracatımızın lokomotifidir. En çok ihraç edilen ülkeler Almanya, Rusya, İngiltere ve ABD'dir” dedi.
"Fındık yönetimi Milli Görüş'te olmalı..."
Fındık ve fındıkçının ayağa kalkması için, fındığın yönetiminin Milli Görüş'ün yani Milli Görüşçü yöneticilerin elinde olmasının şart olduğunu dile getirerek, “Üretici emanete fındık vermemeli ve fındığa bir kaç ay kala tüccardan para almamalı. Fındık fiyatının düşük olması, doğal afetler, emanete verilen fındık, fındık öncesi alınan para olsa da en önemlisi yönetim basiretsizliğidir” diye konuştu.