MHP Sakarya Milletvekili Prof. Münir Kutluata, TBMM’de 2015 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada Türkiye’deki 2 milyon Suriyelinin durumuna temas etti.

2 milyon Suriyelinin Türkiye sokaklarında sefalet yaşadığını meclis kürsüsünden dile getiren ve Başbakan Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorumluluğuna dikkat çeken Kutluata, “Kim 2 milyona yakın Suriyelinin evinden yurdundan kopmasına sebep olup kendi ülkesinin sokaklarına salsa, siyaset sahnesinden yok olup giderdi” dedi.

“Ama bizde bu işin faillerinden dış işleri olan Başbakanlığa, Başbakan olan da Cumhurbaşkanlığına terfi etti” diyerek sorunun Türkiye boyutunu dile getiren Kutluata,  daha sonra ise Sakarya’daki Suriyelilerin durumunun ne olduğunu ve bundan sonra ne tedbirler alınacağını 4 başlık halinde gündeme taşıdı.

İç İşleri Bakanından Sakarya’daki Suriyeliler konusunda yazılı cevap isteyen Prof. Dr. Münir Kutluata, soru önergesinde Suriyeliler ile ilgili şu soruları sordu;
“1- Sakarya İline yerleştirilen Suriyeli mültecilerin sayısı ne kadardır? Kendi imkânları ile barınanların sayısı ne kadardır?
2-Suriyeli mültecilerin barınma ve gıda koşulları ile ilgili yapılmış bir çalışma var mıdır? Eğer varsa, mültecilerin ne kadarına hitap etmektedir?
3- Sakarya’da Suriyeli mültecilerin yer aldığı gasp, hırsızlık gibi adli vakaların sayısı kaçtır?
4- Meydanlar ve parklar gibi umumi mekânlarda zor koşullar altında yaşayan ve şehir halkının tehdit unsuru olarak algıladığı Suriyeli mültecilerin insani koşullar altında yaşamaları sağlanamayacaksa bazı başka illerde olduğu gibi Sakarya dışında bir yere nakilleri sağlanacak mıdır?”