AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu, Mısır’da 3 Temmuz Çarşamba günü Mısır Ordusu tarafından yönetime el konularak darbe yapılmasını değerlendiren yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Keçeoğlu, “Mısır’da 2011 yılında demokrasi, insan hakları ve Özgürlük istekleriyle birlikte toplumsal bir nitelik kazanan Arap Baharı sonrasında mevcut Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek görevinden istifa etmiş yapılan demokratik seçimler sonrasında Müslüman Kardeşler hareketine mensup olan Muhammed Mursi, halkın çoğunluğun oylarıyla görev başına gelmiştir. Yapılan adil seçimler sonrasında seçimle görev başına gelen İlk Mısır Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, tüm Dünya’da Mısır’ın demokratikleşmeye adım atması anlamında olumlu bir rol almıştır. Geçtiğimiz günlerde maalesef tanık olduğumuz ve ülkemizin yakın tarihinde bizimde karşılaşmış olduğumuz, geri kalmış ülkelerde görülen ve ülkeleri uzun yıllar geriye götüren askeri darbeyle Mısır karşılaşmıştır. Halkın  %51.73 oyuyla Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine gelen Muhammed Mursi’ye Genelkurmay Başkanı El Sisi, yönetime el koyarak 21. Yüzyılda Mısır’ın demokrasisinin daha ilk adımlarında ülkenin tarihine kara bir leke sürmüştür. Türkiye’de gerçekleştiren darbeler ve sonrasına baktığımızda Askeri darbelerin bir çıkar yolu olmadığı açıktır. Yeni nesillere korku salınması, özgürlüklerin kısıtlanıp askeri vesayetin hüküm sürmesi demokrasi üzerinden dolaşan bir gölgedir.

 “Darbelerin kazananı yoktur”

Tahrir meydanında Mısır Ordusunu destekleyen Muhammed Mursi’nin muhalifleri hata yaptıklarının geçte olsa farkına varacaklardır. Askeri darbelerin kazananı yoktur. Darbelerden her zaman halk zarar görmüş, ülkeler gerilemiştir. Mısır muhalefetinin en önemli kozu asker değil, seçimler olmalıydı. Şuan ki durumda Mısır gittikçe demokrasiden uzaklaşmaktadır. Kendilerini demokrasinin beşiği olarak adlandırılan çoğu Avrupa ülkesinin bu duruma sessiz kalmalarını biz; demokrasilerine, onların sözü edilen özgürlük ve adalet anlayışlarıyla maalesef bağdaştıramıyoruz. Mısır halkı artık kendi iradesiyle kendini yönetebilecek kapasitede olduğunu göstermiştir. Bizler AK Gençler olarak, Mısır’da yaşanan olayları Mısır Halkının geleceği açısından büyük bir kaygıyla izliyoruz. Bazı batılı ve Avrupalı devletlerin bu duruma sesiz kalmasına anlam veremiyoruz. Mısır halkının ve ülkesinin geleceği açısından adil seçimlerim biran önce yapılmasını, mevcut süreç içerisinde askeri yönetiminin kurulacak sivil yönetim üzerinde baskı unsuru oluşturmamasını umuyoruz. Mısır Halkının demokratik iradesinin önüne askeri darbelerde geçemeyecektir” dedi.