Geçen hafta sonu İzmit’teydim. Bayağıca kalabalık bir dost sohbeti sırasında iş döndü dolaştı Sakarya ve İzmit mukayesesine.

Doğrusunu isterseniz sohbeti de o noktaya ben getirmedim. Zira yaklaşık 15-20 kişilik İzmitli arkadaş arasında bir ben Sakaryalıydım.

Biraz da hep “İzmit bizden şöyle güzel, böyle güzel, uçtu gitti, biz yerimizde sayıyoruz” ezikliğiyle sesimi çıkartmadım.

Ancak İzmitli dostlar aralarında İzmit, Sakarya mukayesesi yapmaya başlayınca biraz rahatladım.

Hatta sohbet iyiden iyiye koyulaşınca biraz daha kendime geldim ve üzerimdeki o eziklik gitti. Onlar anlattıkça oturduğum koltukta daha dik durmaya başladım…

Her şeyden önce İzmitliler Sakarya’ya kazandırılan ve insanların kullanımına sunulan park ve bahçeleri bizlerden daha iyi biliyor.

Hele İzmitli bir arkadaşın “Serdivan Göl Tesisleri’ne gittin mi? Süper olmuş. Hatta orada göl içine bir restoran yapacaklarmış doğru mu?” demesinden utandım.

Zira kendisine verecek bir cevap bulamadım. İnsanlar taa İzmit’ten kalkıp “Serdivan Göl Tesisleri’ne” gelmiş, ben ise hala daha orasını görmedim.

Ama en kısa zamanda “Serdivan Göl Tesisleri’ne” gidip orasıyla ilgili köşeme izlenimlerimi yazmak istiyorum…

Evet, İzmitliler “Orman Park’ı da” biliyor. Anlata, anlata bitiremediler. Neyse ki “Orman Park” ile ilgili “Serdivan Göl Tesisleri’nde” düştüğüm duruma düşmedim.

Sonra “Kent Park da” adamların gündeminde, belli ki Sakarya’ya sık aralıklarla geliyorlar ve kendi kentimizi bizden daha iyi analiz ediyorlar…

Sadece bunlar değil, açılan yeni bulvar, AVM’ler, ve esnaflardan yapılan alışverişe kadar Sakarya’nın İzmit’ten daha iyi olduğunu belirtiyorlar.

Hele Serdivan bölgesi ve yerleşim düzenini dillerinden düşürmüyorlar. Şikâyetleri de yok değil. Tabi şehir merkezinde ki düzensizlikler onların da gözünden kaçmamış…

Bütün bu konuşmalardan sonra ben de araya girip, “sizin de ‘Seka parkınız’ var sizin ulaşımınız bizden daha düzenli” deyince cevapları şu oldu:

“Evet, ‘Seka parkımızla’ gurur duyuyoruz. Ama Sakarya’da ki gibi farklı park alternatiflerimiz yok.

Yollarımız daha düzenli ama şehir içi hala daha çözüme kavuşmuş değil. AVM ve esnafımız Sakarya kadar kaliteli değil.

Özellikle yiyecek konusunda Sakarya’nın restoranları daha kaliteli. Çoğu İzmitli alış-verişini Sakarya’dan yapıyor…”

Evet, bu naklettiklerim, en ufak bir ekleme olmadan tamamen İzmitli arkadaşların sohbet sırasında söyledikleridir. En azından o grup böyle düşünüyor.

Bir ara yanlış mı duyuyorum duygusuna kapıldım. Zira bütün bunları bizler hep İzmit için söylerdik. İzmit’e gıpta ederdik. Bazıları için bu hala böyle.

Bu işte bir terslik var ama ne? Baksanıza “İzmitli bize hayran biz İzmit’e.” Galiba bu şehre hizmet edenlere biraz fazla haksızlık ediyoruz. Ne dersiniz…?