Kutluata konuşmasına, Meclis’in iktidar tarafından bloke edildiğini söyleyerek başladı. Kutluata, “Yüce Meclis adeta bloke edilmiştir. Türk milletinin bu kadar acil sorunları varken, Türkiye bu kadar büyük sıkıntılar yaşarken, yüce Meclis’i hiçbir ciddi konuyu görüşemez hale getirip doğrudan doğruya iktidara payanda anlamına gelecek bir yasanın çıkarılması için bloke edilmiş olması fevkalade üzücüdür, dikkat çekicidir” dedi.

AKP iktidarının kötü yönetimini sürdürebilmek için yasalarla oynadığını belirten Kutluata, “Milletten oy olarak iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarda kalabilmek için yasalarla oynamakta ve hukuk devletini dağıtmakta, tarumar etmektedir” diye konuştu.

İç Güvenlik Paketi gibi kanunların sadece AKP iktidarını korumaya yönelik olduğunu belirten Prof. Kutluata, “İktidar kötü yönetimini yürütmekte ve iktidar destekli olarak yürütülmekte olan olumsuzluklara ve bölünme sürecine karşı çıkacak olan milletin önüne, kendi güdümünde ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştırılmış bir güvenlik teşkilatıyla yürüme hazırlığındadır” dedi.

Türkiye’nin son derece sorunlu bir süreçten geçtiğini, insanların ciddi problemlerle baş etmeye çalıştığını vurgulayan Kutluata, “Türkiye’de vatandaş büyük sıkıntılar içindedir, Türkiye adeta yanıyor, bölücülük almış başını gidiyor; ekonomi çökme sinyalleri verirken, Türkiye’de ekonomiyle ilgili güven veren hiçbir kurum ve şahıs kalmamıştır” dedi.

Türkiye’de ekonominin hükümetin başarısız politikalarında Merkez Bankası ve Bankacılık sistemi sayesinde korunabildiğini, ancak bu kuruluşların da hükümet yetkilileri ile aynı konuma düşürüldüğünü belirten Kutluata, AKP hükümetin neden böylesine tahripkar politikalar güttüğünü, bu tahriplerden ne umduğunu milletimizin anlaması gerektiğini söyledi.