Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sisteminin konuşulduğu "Genç Kürsü" programına katılan genç katılımcıların sorularını AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir, Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Şendoğan cevapladı. Programa, Kaynarca İlçe Başkanı Murat Kefli, Kaynarca Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Zengin ve İlçe Kadın Kolları Başkanı Hatice Kara da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan AK Parti Kaynarca İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Şendoğan; "Genç Kürsü Programımız ile 16 Nisan’da gerçekleşecek olan Referandum için mahalle mahalle gençlerle bir araya gelip soruları cevaplayacak ve süreç hakkında bilgilendirmede bulunacağız” dedi.

Gençliğe genç bir anayasa yakışır”
Ardından söz alan AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir; "Gençliğe, gençliği önemseyen bir anayasa yakışır. Darbelere karşı olan milletin darbe ürünü bir anayasayı kullanıyor olması akıllara zarar bir konudur. Daha güçlü bir Türkiye için, seçtiği gibi seçilebilen bir gençlik için 'Evet' demeliyiz ve vatandaşa 18 maddenin getirilerini anlatmalıyız. Bu anayasayla gençlerin ve gençliğin önü açılıyor, seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle beraber gençlere siyasette söz sahibi olma hakkı tanınıyor. Gençlik olarak İnşallah 16 Nisan'da Sakarya'ya 'Evet' dedirtmeliyiz” dedi.



“Yeni sistem ülkemize neler kazandıracak?”
Başkan Demir; “Anayasa değişikliği gerçekleştirildiği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçtiği takdirde koalisyonların tarihe karıştığı bir Türkiye ile kalıcı siyasi istikrar sağlanacak. Cumhurbaşkanı yüzde 50’nin üzerinde bir oy ile doğrudan halk tarafından seçileceği için, siyasette birliktelik artacak, kutuplaşma azalacak, toplumsal bütünleşme sağlanacak. Güçlü bir sisteme sahip olan istikrarlı bir Türkiye daha büyük yatırımlar için güven verecek bu büyük yatırımlarla refah ve kalkınma ivmesi daha büyük bir hızla yükselecek. Cumhurbaşkanlığı’na aday olan siyasi parti liderlerinin seçimleri kaybettiğinde dışarıda kalacak olması dolayısıyla tabandan gelen baskıyla yenilenmenin ve dolayısıyla nitelikli siyasetin önü açılmış olacak. Memleket meseleleriyle yakından ilgilenen, vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu politik bir toplum olan ülkemizde seçilme imkânının 18-25 yaş arasındaki gençlere de sunulması (siyasetin tüm alanlarında seçilmesi yaşı düşüyor, sadece milletvekilliği olarak bakılmamalıdır) çok erken yaşta bilinçlenmenin, kişisel gelişimin ve dolayısıyla nitelikli toplumun önünü açacak. Sadece güçlü liderler tarafından yönetildiğinde refah ve kalkınma getiren sistemden lidere güç veren, istikrarı, refah ve kalkınmayı temin eden güçlü sistem doğacak ve güçlü sistem de bölgesinde ve dünyada daha güçlü bir Türkiye’yi önce milletimize sonra dünyadaki tüm mazlumlara sunacak” dedi.

“Demirel, Özal, Yazıcıoğlu, Erbakan, Türkeş sistem arayışındaydılar”
Demir; "Geçmiş dönemdeki ülke liderlerimizin de yaşamış olduğu sıkıntılar, yürütme, yasama, yargı ile yaşadığı problemler her zaman sistem tartışmalarının önünü açmıştır. Süleyman Demirel başkanlık sisteminin ülkemiz için daha uygun olduğunu, daha sağlıklı yönetilebileceğini defalarca dile getirmiş ve kendisinin buna niyetlenmiş olmasına rağmen bir türlü fırsat bulamamıştır. Yine Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal parlamenter sistemin ve çift başlılığın ülkeye açtığı yaralardan dert yanmıştır. Yine Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Merhum Muhsin Yazıcıoğlu, Rahmetli Erbakan Hocamız, Merhum Başbuğ Alparslan Türkeş, hepsi genel hatlarıyla yaşadıkları sıkıntıları görerek, yaşadıkları problemlere binaen sistem tartışmalarında ülkemiz için başkanlık sisteminin daha uygun olduğunu söylemişlerdir” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda AK Parti Sakarya Gençlik Kolları İl Başkanı Yusuf Demir ve Kaynarca İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Şendoğan sorularıyla programa katkı sağlayan ya da dinleyici olarak katılan tüm gençlere teşekkür ederek “Bildiklerimizi, öğrendiklerimizi yakın çevremizden başlayarak adım adım her ortamda aktarmalıyız, anlatmalıyız. Mahalle mahalle, ev ev dolaşmalıyız. Ülkemize ve milletimize faydalı olmak için her birimiz canla başla çalışmalıyız” diye konuştu.