“Çözüm Cumhurbaşkanlığı Sistemi”
Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Türkiye için çözüm olduğunu belirten AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, “Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ayrı düşüncelerle hareket ettiği bir parlamenter sistemde çatışma kaçınılmaz oluyor. Ülkemizin siyasi tarihine baktığımızda bunun somut örneklerini birçok yerde görebiliriz. En çarpıcı örnek olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasındaki anlaşmazlıktan sonra ülkenin nasıl kaosa sürüklendiği hepimizin malumudur. 16 Nisan’da ‘Hayır’ oyu vereceklere alternatif bir çözüm sorduğumuzda cevabını veremiyorlar. Biz çözümü söylüyoruz; çözüm anayasa değişikliği paketiyle gelecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir” ifadelerini kullandı.
 
“Darbeye geçit yok”
Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle Türkiye’de darbelerin önüne geçileceğinin altını çizen Başkan Kılıç, “Türkiye bugüne kadar sürekli darbe anayasalarıyla yönetildi. Bu darbe anayasalarının çilesini hep milletimiz çekmiştir. Maalesef ki yapılan darbeler parlamenter sistemdeki eksikliklerden kaynaklandı. İnşallah referandum sonrasında darbelere yol açan sistemden kurtulup, milli ve bağımsız bir hükümet sistemine geçiş yapmış olacağız” şeklinde konuştu.
 
“Sonuç odaklı sistem”
Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin sonuç odaklı bir sistem olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, “Yeni sistemde daha hızlı karar alabilen sonuç odaklı bir mekanizma devreye girecek. Parlamenter sisteme göre aşılamayan tüm çıkmazlar Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde liderin etkinliğiyle kolayca aşılabilir hale gelecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonuç odaklı bir sistemdir” dedi.
 
“Tarihte ilk kez”
Türkiye tarihinde ilk kez sivil bir anayasa yapıldığının altını çizen Başkan Kılıç, “Türkiye’de ilk defa bir sivil anayasa yapıyor, bugüne kadar Osmanlı’da 2, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 3 anayasa yapılmıştır. Aslında anayasa dendiği zaman milletin bu anayasayı kendisi yazmalıdır. Tarihimizde ilk defa millete kendi anayasasını yapma yetkisi gelmiştir o da 16 Nisan’dadır. 1960 yılındaki darbeden AK Parti’nin iktidar olduğu 2002 seçimlerine kadar geçen 43 yılda bu memlekete 51 hükümet kurulmuştur. 25 günlük, 30 günlük hükümetler olmuştur bu süreçte. Elbette yatırımcılar o zaman bu ülkeye yatırım yapmadılar” ifadelerini kullandı.
 
“Türkiye’nin kader seçimi”
Referandum sürecinin Türkiye için bir kader seçimi olduğunu belirten Başkan Kılıç, “3 Kasım’dan bu yana yapılanları hep beraber görüyoruz. İlk defa önümüze kendi irademizle yeni anayasa yapabileceği bir sandık geldi. Bugüne kadar olduğu gibi bu referandumda da sadece kendi kaderimizle alakalı değil hem Sakarya’nın hem Türkiye’nin hem de Gönül Coğrafyamızla alakalı bu referandumdan yine zaferle çıkacağımıza inanıyoruz.  Türkiye’nin kader seçimidir bu, buradan hep birlikte 16 Nisan’a kadar çalışmak kaydıyla başarıyı elde etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
“İç meselemize karışamazlar”
AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç açıklamasının sonunda Avrupa’da Türk bakanlarına yönelik takınılan tavrı ve son olarak da Hollanda’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda da uğradığı durum ile konuştu. İl Başkanı Fevzi Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanının Türk toprağı sayılan konsolosluğumuza alınmaması kabul edilebilir bir durum değil. Her türlü engellemeye karşın bölgeye giden ve attığı cesur adımlarla Hollanda’yı OHAL kararı alacak kadar ürküten sayın bakanımızı kutluyorum. Yaşanan olay hepimizi öfkelendirdi. Ancak vatandaşlarımız müsterih olsun, devletimiz net bir şekilde cevabını verecektir” ifadelerini kullandı.